Even leek het erop dat Rod Stewart zijn dagen zou slijten met het zingen van swingnummers die Frank Sinatra reeds beroemd maakten, maar in de Ziggo Dome toont hij nog veel plezier te beleven aan zijn eigen hits.

Het opnemen van zogenaamd American Songbook-materiaal heeft de 68-jarige Britse zanger bepaald geen windeieren gelegd. Als een volleerde crooner zong hij vijf albums vol, die elk beter verkochten dan zijn laatste popalbums. Maar met het onlangs verschenen Time maakt Stewart een verrassende comeback.

Hoewel het hem zijn eerste nummer 1-notering in zijn vaderland in 34 jaar tijd opleverde, put Stewart tijdens zijn concert in de Ziggo Dome te Amsterdam slechts sporadisch uit zijn eerste nieuwe popplaat sinds 2001. Wel opent hij met het nieuwe nummer Can't Stop Now, waarbij oude foto's achter hem worden getoond.

Rockgod

Het nummer waarin hij het verloop van zijn carrière bezingt, is een mooi symbolisch startschot, want meteen daarna schakelt Stewart over op zijn vertrouwde hits, te beginnen met het allesbehalve autobiografische liedje Some Guys Have All The Luck. Als een jonge rockgod zwaait hij wild met zijn microfoonstandaard.

Met zichtbaar genot verwent Stewart zijn publiek met voornamelijk werk van zijn albums A Night On The Town, Atlantic Crossing en Foot Loose & Fancy Free. Hij doet malle dansjes tijdens zijn liedjes, toont geregeld zelfspot en grapt over de naam van de zaal. Ook de Heineken-bordjes in de Ziggo Dome ontgaan hem niet.

Achtergrondzangeressen

Er staan bij Stewart meer mooie vrouwen op het podium dan bij de gemiddelde meidengroep en ze zijn nog muzikaler ook. Het drietal magistrale achtergrondzangeressen mag van de oude baas zelfs een nummer volledig voor zijn rekening nemen, de Sam & Dave-cover Soul Man. De violiste heeft eveneens een prominente rol.

Halverwege de show is er een akoestisch blok met strijkers. Stewart speelt dan zijn meest ontroerende ballads, waarvan enkel het wonderschone The Killing Of Georgie van eigen hand is. Ook de covers I Don't Want To Talk About It, Have I Told You Lately en The First Cut Is The Deepest worden met bezieling gebracht.

Verstopt

Het publiek laat luidkeels weten deze kapot gedraaide radiohits nog niet vergeten te zijn, tot groot genoegen van Stewart zelf, die het nieuwe nummer Finest Woman verstopt tussen popklassiekers als You're In My Heart (The Final Acclaim), Tonight's The Night (Gonna Be Alright) en Maggie May. De liefde is een dankbaar onderwerp voor de charmante zanger met de glanzende colberts.

Die andere grote liefde van Stewart, voetbal, wordt ook meermalen aangehaald. Zo is het logo van zijn favoriete club, Celtic, op het drumstel te zien en tijdens Hot Legs trapt hij ballen de zaal in. De finale, met Sailing en Da Ya Think I'm Sexy?, wordt met een knipoog gebracht. Het concert is een bondig carrièreoverzicht van Rod Stewart.