Toto is jarig en dat wordt gevierd met de 35th Anniversary Tour, waarbij Ziggo Dome het hoofddecor in Nederland vormt.

Een goedgevulde zaal wordt ruim twee uur getrakteerd op alle hits, van het oude Hold The Line (1978) tot het relatief recente Falling In Between (2006). Een avond waarbij de oudgedienden laten zien en horen nog springlevend te zijn.

De Amerikanen trappen stipt op tijd af en onmiddellijk probeert het publiek de vocalen van Steve Lukather en Joseph Williams te overstemmen. Nederland is een speciale plek voor Toto om te spelen, aldus de heren: "Het begon allemaal in Nederland, omdat dit de eerste plek was waar we een nummer 1-hit hadden."

Al zeggen de statistieken daar iets anders over, het is een mooie manier om het publiek nog even extra in te pakken. De hitmachine die Toto heet is misschien wel het meest grijsgedraaide gezelschap van de afgelopen decennia. Of je wil of niet, elk willekeurig persoon zou minstens de helft van de setlist herkennen.

Slijtage

Enkele titels die voorbijkomen zijn I’ll Be Over You, Rosanna, I Won’t Hold You Back, 99, Africa en Stop Loving You. Je zou verwachten dat het spelen van die nummers voor slijtage op de stembanden zorgt en gaat vervelen, maar van sleet of desinteresse is bij de heren (en dame) geen enkele sprake.

Zanger Joseph Williams is de zoon van filmcomponist John Williams. Zanger Steve Lukather vertelt over vroeger en wat ze hoorden als ze bij Joseph thuiszaten. Wat volgt is het bekende deuntje uit Jaws, dat door een deel van het publiek nagedaan wordt. Zo kwaad als het er in Jaws aan toegaat, zo vredig is Toto ingesteld.

Geroezemoes

Meerdere malen wordt ons op het hart gedrukt dat we moeten streven naar een betere wereld en dat we daar vanavond in het klein een voorbeeld van geven. Het optreden is met bijna tweeënhalf uur aan de lange kant en dat zorgt nogal voor geroezemoes.

Er wordt op momenten zelfs zoveel gekletst dat het lastig om de vocalen goed te horen, die op hun beurt weer wat zacht afgesteld staan. Gelukkig is dit een kleine smet op een kwalitatief hoogstaand optreden dat met de woorden “"you gotta remember" uit Home Of The Brave een passend slot krijgt.