Alicia Keys bracht vrijdagavond een grootse show naar de Ziggo Dome in Amsterdam, maar bewees dat haar stem meer dan genoeg is voor een memorabele avond. Ruim tien jaar na haar grootste hit verkeert ze nog altijd in topvorm.

De Amerikaanse zangeres speelt voor het eerst in drie jaar in Nederland, maar de fans zijn haar overduidelijk nog lang niet vergeten. Zelfs met de enorm krachtige vocalen die Alicia Keys bezit, komt ze tijdens het begin van doorbraakhit Fallin’ niet boven het geschreeuw van het dolenthousiaste publiek uit.

Het praatje over "de mooie stad" Amsterdam, de goede sfeer, enzovoort vlak voor If I Aint Got You is misschien plichtmatig, maar voelt desondanks gemeend aan. Het nummer dat daarop volgt, No One, is met gemak voor een van de mooiste concertmomenten van het jaar tot nu toe.

De sfeer is in die fase van de show namelijk ongekend goed. Niemand zit meer in zijn stoel en onbekenden vliegen elkaar nog net niet om de schouders. Alicia Keys zelf kijkt lachend van geluk toe hoe Amsterdam haar na een paar jaar afwezigheid weer omarmt als een verloren dochter.

Kippenvel

Sowieso is Alicia Keys een voorbeeld voor veel artiesten die in een zaal van dit kaliber spelen. De show is misschien groots, maar niets kan tippen aan het meest simpele element van haar show: het plezier in het optreden en de pure, soms bijna rauwe zang, die vanaf opener Empire State Of Mind voor kippenvel zorgt.

De zangeres deinst er namelijk niet voor terug om alles te geven. Dat zorgt soms voor een paar onzuivere noten, maar juist die komen het hardst binnen. Waar de zangeres op plaat voor sommigen misschien net te gelikt is, bewijst ze vanavond dat er aan emotie in al die jaren niets verloren is gegaan.

Toneelstukje

Juist daarom is het ook jammer dat Alicia Keys er anno 2013 van overtuigd lijkt dat ze meer nodig heeft dan haar piano en stem alleen. Een toneelstukje rondom You Don’t Know My Name, waarin ze een jongen belt vanuit de hoedanigheid als serveerster (onderwijl gekleed als superster) valt dan ook een beetje in het water.

Gelukkig kent het showelement ook positieve aspecten. Zo zorgt een simpele video van een balletdanseres tegen de achtergrond van een volle maan voor extra romantiek en is een enorme Jay-Z op groot scherm de perfecte opwarmer van de Empire State Of Mind-reprise die dient als afsluiter.

Klagen

Jammer genoeg komt Another Way To Die, dat de zangeres schreef met Jack White, niet voorbij (al wordt er meerdere malen naar verwezen in het begin), maar met hits als Girl On Fire, Diary en A Woman’s Worth valt er alsnog weinig te klagen. Zelfs de nummers van haar meest recente album zorgen voor vuurwerk in de Ziggo Dome.

Zo behoort Brand New Me, waarop Alicia Keys terugkeert naar de basis en zichzelf enkel laat begeleiden door de piano, absoluut tot een van de hoogtepunten. De vele fratsen zijn misschien niet nodig, maar de zangeres bewijst in ieder geval gemakkelijk mee te kunnen draaien aan de absolute top. 

Bekijk de lezersfoto's van NUfoto op de special