Douwe Bob Posthuma is de trotse drager van de titel De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. In een uitverkocht Paradiso laat de jonge muzikant zijn talenten op het podium zien.

Born In A Storm is het debuutalbum van de twintigjarige Douwe Bob Posthuma, die bekend werd door de talentenjacht van 3FM-dj Giel Beelen.

Net als op het album wordt de zanger live begeleid door een voltallige band. Het is de eerste keer dat hij met zijn eigen show in de grote zaal van Paradiso te zien is.

De Amsterdamse Posthuma mag dan een thuiswedstrijd spelen, de zenuwen zijn duidelijk zichtbaar, vooral bij de eerste nummers. Hij wordt begeleid door goede bekenden uit het Nederlandse livecircuit, waaronder Kyteman-drummer Bram Hakkens en Krezip-gitarist JP Hoekstra.

De bandbezetting is van zulk hoog niveau, dat de lat voor de jonge zanger erg hoog ligt. Hij pakt de uitdaging echter met beide handen aan en speelt de rol van frontman op zijn eigen, bescheiden manier. Geen podiumbeest, maar een leergierige, genietende en brave frontman ontpopt zich.

Gemak

Wel duurt het even voordat Douwe Bob zich volledig op zijn gemak lijkt te voelen op het podium. Halverwege de set is daarin een ommekeer merkbaar. Met de nodige publieksparticipatie en praatjes tussendoor lijkt het er op dat hij zich thuis voelt en de zenuwen kan loslaten.

Later in de set wordt ook het tweede drumstel op het podium bemand. Daarmee krijgt de single Multicoloured Angels meer volume en kracht en daar gaat de volledige band in mee. Het is een opwindend schouwspel om de ritmesectie zo samen aan het werk te zien.

Groei

Het is indrukwekkend om te zien hoeveel de jonge muzikant is gegroeid sinds zijn deelname aan het programma De Beste Singer-Songwriter Van Nederland. Vooral het enthousiaste samenspel verdient een compliment, want de chemie onderling voelt natuurlijk en ongedwongen aan.

Er zijn momenten in de set waarop Posthuma het aandurft om zich bloot te geven. A cappella, akoestisch rondom een microfoon met enkele bandleden of zelfs helemaal alleen, gewapend met gitaar, tegenover een uitverkochte zaal. Het publiek luistert aandachtig en blijft respectvol stil.

Zoet

En zo wordt de zaal zoet gehouden met een combinatie van wervelende, krachtige popliedjes en anderzijds akoestische folk- en countrypop die de grote voorbeelden van de twintiger laten doorschemeren. Een totaalpakket dat werkt en goed aanslaat bij de verschillende generaties in de zaal.

Douwe Bob Postuma slaagt erin de verwachtingen die zijn titel met zich meedraagt waar te maken, ook al is de show soms een tikkeltje braaf en kleurt hij binnen de lijntjes. De zanger mag nog iets meer op de voorgrond treden. Hij is immers het talent waar Nederland op zit te wachten.