Nadat Demi Lovato zelf kampte met drank- en drugsproblemen en een eetstoornis wil ze nu met haar nieuwe album jonge meisjes inspireren om beter voor zich zelf te zorgen.

De Amerikaanse actrice en zangeres, bekend van onder meer Disney-serie Sonny With A Chance, bracht in 2010 een aantal maanden in een afkickkliniek door.

Ze vindt het belangrijk fans te waarschuwen voor de gevolgen van eetstoornissen. "Ik hoop dat mijn fans iets hebben aan de boodschap en er steun uit halen", vertelt ze aan NU.nl.

Haar vierde album Demi moet daarbij helpen. "De fout die ik zelf maakte, is dat ik niet naar familie of vrienden durfde te stappen omdat ik bang was dat ze daar geen zin in hadden of mijn problemen raar zouden vinden", aldus de zangeres. "Maar dat is altijd de juiste oplossing."

Heilig

"Ik reageerde alles af op mijzelf en mijn lichaam, dat had ik nooit moeten doen. Je lichaam is heilig", vervolgt ze. "Tijdens mijn donkere periode heb ik veel naar Kelly Clarkson geluisterd. Daar heb ik ontzettend veel aan gehad en ik hoop dan ook dat ik op een dag ook zo'n rol kan vervullen."

"Ik wil dat mensen het idee hebben dat in ieder geval een iemand om ze geeft. Dat je nooit alleen bent, waar dan ook." Het was dan ook belangrijk voor de zangeres om niet alleen maar donkere liedjes op het album te hebben, maar juist nummers met een positieve ondertoon.

Beschermingsmechanismen

"Heart Attack is bijvoorbeeld een heel licht nummer voor mijn gevoel", aldus Lovato. "Het gaat over verliefd worden en hoe je al je automatische beschermingsmechanismen moet laten gaan. Ik wil ook vooral niet dat mensen denken dat ik nu alleen maar depressief ben of zo. Wat gebeurd is, ligt in het verleden."

"Natuurlijk heb ik er nog wel eens moeite mee. Af en toe heb ik er zeker over nagedacht om een maaltijd meteen weer kwijt te raken, maar ik ben gelukkig nu, dat wil ik vooral uitstralen." 

Lovato maakt zich ondertussen op voor een nieuw seizoen van X Factor, het televisieprogramma waarin ze een van de juryleden is.

Geloven

"De opnames hebben mij zeker doen laten nadenken over waar ik zelf heen wil als artieste", vertelt ze. "Er verschijnen ontzettend veel inspirerende mensen op dat podium. De belangrijkste les die ik ze probeer mee te geven, is dat je in jezelf moet blijven geloven en nooit moet opgeven."

"Er wordt soms misschien een beetje denigrerend gedaan over mensen die zo'n talentenjacht winnen, maar het hoeft echt niets te zeggen over de puurheid van zo iemand", concludeert Lovato. "Kelly Clarkson won er ooit ook een, dat zegt toch genoeg?"