Het Wilhelmus schalt door de volle Ziggo Dome en met de hand op het hart voor een immense Nederlandse vlag kijkt Neil Young woensdag toe hoe het publiek nauwelijks raad weet met het bizarre moment.

Wat de boodschap precies is van het afspelen van het Nederlandse volkslied wordt in Amsterdam niet meer duidelijk. De Canadese rocker Neil Young, 67 jaar oud en op wereldtournee met zijn oude band Crazy Horse, besteedt na het schoorvoetend meegezongen volkslied geen woorden van uitleg aan het gekke moment.

Over vaderlandsliefde praat hij niet, aan politiek wijdt hij geen woord. De Ziggo Dome krijgt nog wel een complimentje, maar daar blijft het bij. Liever beukt Young vanavond op zijn gitaar. Want dat komt hij doen in de Ziggo Dome: gitaar spelen, alsof zijn leven er, net als in de vroege jaren zeventig, weer van afhangt.

Gemengd

De volle zaal ziet deze eigenzinnige keuze van Woodstock-veteraan Young met gemengde gevoelens aan. Young bracht vorig jaar twee platen uit en is al tijden op tournee; zijn carrière zit er duidelijk nog niet op. Maar lang niet iedereen zal de hoge prijs voor een entreekaartje hebben neergelegd om vooral nummers te horen van Psychedelic Pill.

Dat is weliswaar een prima rockplaat met een paar sterke momenten, maar het is ook een album dat behoorlijk wisselvallig is. Voor ieder prijsnummer is er ook een dat vele minuten te lang voortkabbelt. In de Ziggo Dome, op een podium vol grappig bedoelde kolossale namaakspeakers, speelt Young doodleuk liedjes uit beide categorieën.

Voltreffer

Young - zwarte hoed, zwart jasje, zwart shirt - schiet raak met prijsnummer Walk Like A Giant, van zijn nieuwste album en met een gefloten riedeltje dat nog wel een paar dagen in het hoofd blijft hangen. Maar tegenover deze voltreffer staat de bak feedback waar de band de zaal op trakteert aan het einde van het nummer dat minstens een kwartier duurt.

Het experimentje verdeelt Ziggo Dome in twee delen. De trouwste fans die nog altijd meegroeien met Young juichen zijn eigenzinnigheid toe, maar een ander deel van de zaal reageert met een voorzichtig fluitconcertje. In een kwartier tijd had Young tenslotte ook drie, vier klassiekers uit de popgeschiedenis kunnen spelen.

Bescheiden

De pijn van dit deel van het publiek wordt uiteindelijk alsnog verzacht met een bescheiden greep uit zijn immense oeuvre, zelfs al komt de eerste klassieker pas na drie kwartier aan bod. Blowin' In The Wind uit 1962, het origineel is van Bob Dylan, brengt hij op akoestisch gitaar en opvallend subtiel en ingetogen.

De iconen Young en Dylan zijn al decennia bevriend en elkaars muzikale inspiratiebronnen. In de immense Ziggo Dome is de relatie tussen die twee opeens even intens voelbaar. Young bezorgt de zaal zo toch kippenvel. Ook eigen hits als Cinnamon Girl uit 1970 en Heart Of Gold komen goed uit de verf.

Peacetekens

Helaas is vooral Cinnamon Girl wel erg snel voorbij en duurt het ererondje dat Young aan het einde doet, al zwaaiend naar het publiek, bijkans langer dan de uitvoering zelf. Young kruipt ook nog even achter de piano, maar al snel vindt hij zijn weg terug naar zijn gekoesterde elektrisch gitaar, die aan een gitaarband vol peacetekens bungelt.

De missie van Young wordt uiteindelijk het best verwoord in een van zijn eigen klassiekers: Hey Hey, My My. De monumentale beginzin van dat nummer uit 1979 doet de Ziggo Dome even vergeten dat het taaie uren achter de rug heeft. "Hey hey, my my, rock and roll can never die", zingt Young met die bijzondere stem die nog niets aan kracht heeft ingeboet.

Pensioen

Zijn beukende gitaarspel klinkt opeens nog smeriger dan eerder deze avond. Mobiele telefoontjes met hun cameraatjes schieten massaal in de lucht: dit is de Young die veel fans hopen te zien. Maar een show vol Greatest Hits wordt het niet meer. Die komt hij pas spelen als hij echt met pensioen gaat. Het kan nog jaren duren, zo bewijst hij vanavond.

Young is veel te vitaal en te geïnspireerd om achterover te leunen. En het Wilhelmus dan? Het laten horen van het volkslied van het land waar hij te gast is doet hij in elk land waar hij speelt, of het nu Australië is of Nederland. Young heeft nog steeds niet laten weten waarom.