Sting komt voor het eerst in tien jaar met een album vol nieuw materiaal. The Last Ship moet eind september verschijnen.

Dat laat een woordvoerder van de zanger weten aan The New York Times.

Het laatste album met eigen materiaal van Sting, Sacred Love, verscheen in 2003. Sindsdien kampte de 61-jarige zanger met een writersblock.

Desondanks bleef hij muziek maken. Zo bracht hij in 2006 een plaat uit met zestiende-eeuwse luitmuziek, bewerkte hij Angelsaksische liedjes over de winter voor een album dat in 2009 verscheen en kwam Sting in 2010 met een album met symfonische versies van zijn hits.

Musical

The Last Ship komt voort uit een musical waar Sting al zo'n drie jaar aan werkt. De plaat bevat nummers die in het stuk voorbij komen, maar ook liedjes die voor de musical zijn gesneuveld. Zo gaat het titelnummer, dat volgens The New York Times een folknummer met Noord-Engels dialect is, over de doop van een schip.

And Yet, een jazzy funklied, vertelt het verhaal van een zeeman die thuiskomt. Dead Man's Boots bevat een dialoog tussen een vader die op een scheepswerf werkt en een zoon die niet in zijn voetsporen wil treden.

Broadway

Het album The Last Ship moet op 24 september in de Verenigde Staten in de winkels liggen. Producenten hopen de musical volgend jaar op Broadway te brengen.

Het stuk speelt zich af in het Newcastle van de jaren tachtig, waar de scheepsbouw terugloopt. Voor de musical werkte Sting samen met de schrijvers van de films Skyfall en Next to Normal, het stuk wordt geregisseerd door de man achter Wicked.