Dat Lana del Rey sinds Video Games is uitgegroeid tot een echte superster blijkt op woensdagavond wel in de Heineken Music Hall, waar hysterische fans om het hardst gillen om aandacht.

Er is sinds het laatste optreden van de zangeres op Nederlandse bodem veel veranderd, zoveel is al snel duidelijk.

Toen keek zo'n tweehonderd man sceptisch naar de show, nu gilt ruim vijfduizend man zich de keel schor. Van dolgelukkige jongens tot hyperventilerende meisjes.

Lana Del Rey maakt graag gebruik van de fans op de eerste rij, wat soms doet vermoeden dat er een boyband in de Amsterdamse zaal speelt vanavond. Ze neemt na het eerste liedje al uitgebreid de tijd om te signeren, knuffelen en zelfs gesprekjes aan te knopen met de fans.

Dat is in principe een sympathieke actie, ware het niet dat er achter de eerste rij duizenden mensen staan die gewoon liedjes willen horen. En zeker tijdens het eerste deel van de show schort het daar een beetje aan. De nummers die wel gespeeld worden, onder meer Cola en Born To Die, komen bovendien bepaald niet goed uit de verf.

Gitarist

Dat komt niet alleen door de zang van Lana Del Rey (die bij vlagen wel erg teleurstellend is), maar ook door de meegebrachte band. Met name de gitarist zorgt ervoor dat de arrangementen, die doorgaans juist in hun simpelheid sterk zijn, onnodig om zeep geholpen worden.

Het gezelschap dat de zangeres vanavond begeleidt lijkt een optelsom van haar twee eerdere shows in de Benelux. Een band zoals tijdens het optreden in de kleine zaal van Paradiso en een strijkkwartet zoals tijdens haar show op Rock Werchter afgelopen jaar. Een optelsom die uiteindelijk een negatieve uitkomst oplevert.

Hysterie

Maar gelukkig is er ruimte voor meer dan alleen een klaagzang. Young and Beautiful, dat de zangeres schreef voor de film The Great Gatsby, krijgt de wonderschone uitvoering die het nummer verdient.

Ook aan de uitvoering Ride, inclusief uitgebreide video-intro, Summertime Sadness en Gods And Monsters valt weinig op te merken, maar daar lijkt het in ieder geval Lana Del Rey niet om te doen.

De overtuiging die mist tijdens het zingen vanavond, komt pas naar voren als ze tijdens afsluiter National Anthem weer het publiek induikt om lachend met idolate fans op de foto te gaan.

Bijna 20 minuten neemt ze de tijd voor hen om vervolgens weg te lopen, terwijl de duizenden daarachter wederom met vraagtekens in de ogen toekijken. De hysterie wint het vanavond van de muziek en dat is jammer.