Dave Mustaine, gitarist van metalband Megadeth, vindt het logisch dat hij vaak nieuwe albums uitbrengt. "Ik wil mijn fans laten meegenieten van mijn succes",  zo legt hij uit aan NU.nl

Mustaine richtte Megadeth op in de jaren tachtig nadat hij Metallica moest verlaten. Hij boekte successen met albums als Rust in Peace (1991) en Cryptic Writings (1997).

Aan het begin van de jaren nul bestond de band niet meer vanwege een armblessure. Maar in 2004 besloot de gitarist toch door te gaan en bracht hij The System Has Failed uit.

Sinds die wederopstanding is Megadeth uiterst productief geweest. Met het nieuwe album Super Collider is hij alweer toe aan zijn vijfde release. "Daar had ik in 2004 zeker niet aan gedacht. Ik heb echter nooit stilgestaan bij het verstrijken van de tijd tussen al die albums", zegt hij.

Muzikant

Zijn oude collega's van Metallica zeiden onlangs nog dat ze niet genoeg tijd hebben voor een nieuwe cd. Voor Mustaine is het echter geen probleem om steeds weer met nieuwe muziek te komen. "Ik ben muzikant, dus ik schrijf muziek", is zijn nuchtere reactie.

Ook vindt Mustaine dat hij het aan zijn fans verplicht is om hen steeds te trakteren op nieuwe albums. "Het zijn de fans die mij al die jaren hebben gesteund zodat ik mijn huidige levensstijl kan behouden. En ik leef het leven waar de meeste mensen van dromen. Waarom zou ik dat niet delen?"

Countdown to Extinction

Over het nieuwe album Super Collider zegt de 51-jarige Mustaine dat het een voortzetting is van de vorige cd Thirteen uit 2011. Het schrijfproces bracht hem bovendien terug naar de tijd van Countdown To Extinction (1992).

"We kwamen toen net uit de succesvolle periode van Rust in Peace. Nu hadden we datzelfde soort zelfvertrouwen na de recente periode van Thirteen. Net als met Countdown to Extinction toentertijd zijn we nu net zo tevreden met Super Collider."

Amerikaanse radio

Het titelnummer is verkozen als eerste single, maar Mustaine benadrukt dat het niet zijn keuze was. "Als het aan mij lag, had ik gekozen voor Built for War of Kingmaker. Ik hou van de knallende recht-toe-recht-aan-aanpak van die nummers, maar de Amerikaanse radio wil daar niet aan."

Luister hier naar Super Collider:

Hij legt uit dat er in de Verenigde Staten wordt gekeken of een nummer past tussen de andere muziek op de radio wat op dat moment populair is. "De platenmaatschappij bekijkt welk liedje het beste kan strijden tegen de rest. Ze kwamen dus uit op Super Collider."

Mening

Mustaine vindt het vooral vervelend dat mensen over de hele wereld via internet meteen een mening hebben over het hele album. "Ik kan ze geruststellen, het hele album is niet zoals de titeltrack. Het is dus slechts de keuze voor de Amerikaanse radio."

Mochten mensen Megadeth nog niet kennen en de nieuwe cd op basis van dat nummer hebben gekocht, dan weet Mustaine zeker dat ze voor een verassing komen te staan. "Die zullen bij de openingstrack juist zoiets hebben van: 'Wat is dit? Heb ik het verkeerde album gekocht?'"