Singer-songwriter Matt Simons werd in één klap bekend toen zijn nummer With You in Goede Tijden, Slechte Tijden werd gebruikt. "Ik had er geen idee van dat ik in Nederland op de radio te horen was", zegt hij tegen NU.nl.

De New Yorkse muzikant Matt Simons behaalde met de single met With You een gouden plaat, die hij in april kreeg uitgereikt in Amsterdam.

Het nummer, afkomstig van het debuutalbum Pieces, was te horen in Goede Tijden, Slechte Tijden en zorgde voor de Nederlandse doorbraak van Simons.

"Ik werd ’s ochtends wakker gebeld door een vriendin, na een avond stappen", aldus Simons. "Ik geloofde haar niet toen ze vertelde dat mijn muziek in Nederland op de televisie te horen was. Enkele uren later werd ik door een platenmaatschappij gebeld, die me direct wilde tekenen. Toen pas drong het tot me door."

Geldzaken

Simons heeft zelf nooit toestemming gegeven voor het gebruik van With You. "In Amerika gaat het er anders aan toe", zegt hij. "Wil je muziek bij een televisieserie, dan moet de artiest officieel toestemming geven, een contract ondertekenen en komen er allerlei geldzaken kijken. In Europa kan de samensteller doen wat hij wil."

"Als het me van tevoren was gevraagd, had ik zeker ja gezegd. Mijn carrière is in Europa, en uiteraard vooral in Nederland, in een stroomversnelling geraakt. Ik had geluk, maar ondertussen zou ik niet zijn opgemerkt als ik de luie muzikant had uitgehangen."

Zakenman

"Ik ben altijd een zakenman geweest", vervolgt Simons. "Muziek gaat niet vanzelf de wereld rond. Ik ben bijvoorbeeld erg actief met Facebook en advertenties. Daardoor heeft Goede Tijden, Slechte Tijden mij uiteindelijk ontdekt. Het is een zware taak om je eigen manager, boeker, promoter én artiest te zijn."

"Het runnen van je eigen muzikantenbedrijfje werd mij niet op school geleerd, dus dat deel van het vak heb ik zelf moeten ontdekken", aldus Simons, die zelf aan het conservatorium studeerde en is opgeleid tot jazzsaxofonist. "Voor je het weet heb je geen tijd meer om muziek te maken."

Wachtwoord

Nu Simons is getekend bij een groot internationaal platenlabel, zou hij die zaken uit handen kunnen geven. "Het team dat achter mij staat helpt me enorm, maar ik zal bijvoorbeeld nooit het wachtwoord van mijn Facebook account weggeven", lacht hij. "Ik vind het prachtig om met fans te communiceren via internet."

In mei gaf Matt Simons zijn grootste show tot nu toe in de HMH, als voorprogramma van Joe Cocker. "In Brooklyn speel ik nog steeds voor een halflege zaal of een groep vrienden, hier mag ik voor duizenden mensen optreden. Ik ben zowel opgewonden als doodsbang."

Hitlijsten

Simons hoopt dat hij net als genregenoten Ed Sheeran en Passenger binnenkort als hoofdact die zalen kan vullen. "In plaats van hiphopartiesten zijn het nu de singer-songwriters die de hitlijsten in New York aanvoeren. Het is bijzonder om te zien hoe de populariteit van het genre blijft groeien."

"Ik hoop dat ik als singer-songwriter kan meegaan in die trend, maar ondertussen wel mijn eigen ding kan doen zonder aan bepaalde verwachtingen te moeten voldoen. En wie weet speel ik dan volgend jaar ook zalen van dat formaat, maar niet te groot. Ik sta uiteindelijk toch liever in een café dan in de Arena."