Het Grachtenfestival in Amsterdam staat deze zomer in het teken van op reis gaan. Tijdens de 16e editie van het klassieke muziekfestijn is het thema terug te zien in de concerten en de locaties.

Dat maakte het festival dinsdag bekend. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld genieten van een concert op het eenmalig voor publiek opengestelde cruiseschip De Prinsendam van de Holland Amerika Lijn.

Bij het Scheepvaartmuseum, waar ooit goederen vanuit de hele wereld binnenkwamen, voeren twee Russische en twee Nederlandse pianisten Le Sacre du printemps op van Stravinsky.

Het festival is dit jaar van 16 tot en met 25 augustus. Er treden musici uit meer dan zestig landen op, waaronder The World Orchestra uit Zuid-Afrika en het Internationaal Jeugdsymfonieorkest vanuit Duitsland.

Junior

Het Grachtenfestival Amsterdam staat bekend om zijn bijzondere concertlocaties en wil jong en oud op een andere en speelse manier kennis laten maken met klassieke muziek. Sinds 1998 organiseert de hoofdstad daarom ook het Junior Grachtenfestival voor kinderen tot 12 jaar.

Tijdens het festival kunnen bezoekers onder meer dineren aan een 160 meter lange tafel op een ponton in de Keizersgracht. Elke avond kunnen 600 liefhebbers aanschuiven bij het Diner der Componisten. 

Prinsengrachtconcert

Er zijn dit jaar meer dan 200 concerten op ruim 70 locaties rond de Amsterdamse grachten. Het precieze programma van het Grachtenfestival wordt volgende maand bekend gemaakt.

Traditioneel is tijdens het festival ook het gratis toegankelijke Prinsengrachtconcert, dat is dit jaar op zaterdag 24 augustus.

Minder subsidie

Het festival krijgt dit jaar minder subsidie vanuit de gemeente. Toch is de begroting van 1 miljoen euro rond door een beroep te doen op particulieren en eenmalige subsidies, vertelt directeur Lidy Klein Gunnewiek.

Vorig jaar kreeg het Amsterdamse festival voor klassieke muziek 111.000 euro subsidie uit het Kunstenplan van de gemeente. Dit jaar werd het bedrag verlaagd naar 49.500 euro, ondanks het positieve subsidieadvies dat het festival kreeg. "Het was voor ons een harde dobber", zegt Klein Gunnewiek. 

Toch wist het festival genoeg geld bij elkaar te krijgen. De programmering hoefde niet aangepast te worden. Particulieren, sponsors en particuliere fondsen brachten ongeveer 500.000 euro op. "Dit laat zien dat er een groot draagvlak is voor het festival."

Toekomst

Het Grachtenfestival ontving 330 duizend euro subsidiegeld, in totaal ongeveer evenveel als vorig jaar. Zo krijgt het evenement een Europese subsidie wegens de samenwerking met The World Orchestra en eenmalige subsidies wegens de viering van 400 jaar Amsterdamse grachten. 

Klein Gunnewiek is niet bang voor de toekomst van het festival. "Wij zijn gewend aan een lage startsubsidie. Voor ons zijn dit jaar en volgend jaar dus niet anders dan voorgaande jaren. Ik zie het als een uitdaging."