Op Cave Rave gaat de band Crystal Fighters op zoek naar de oorsprong van muziek. "We gaan terug naar die rauwe staat waarin je zingt of een ritme speelt, dat je de echo hoort en er gefixeerd op raakt", aldus de band.

Met een eclectische mengeling van traditionele Baskische melodieën gepaard met elektronische dancegeluiden debuteerde de band in 2010 met het album Star Of Love.

Voor Cave Rave vertrok de band opnieuw naar Baskenland om te schrijven. Hoewel die invloeden duidelijk aanwezig blijven, ligt de nadruk bij het vervolgalbum elders.

"We gingen daar steeds meer denken over de spirituele, intellectuele, filosofische perspectieven die we de laatste jaren met elkaar hadden besproken, ideeën over een dieper cultureel erfgoed en de mensheid", vertelt zanger Sebastian Pringle.

Volgens de band speelt de ontwikkeling van muziek als medium een belangrijke culturele rol. "Dwars door de geschiedenis worden muzikanten gezien als inspirerende figuren omdat ze opereren buiten het fysieke", zegt Pringle.

Inspireren

"Ze maken iets dat mensen in zich op kunnen nemen, dat ze kan inspireren en waardoor ze anders tegen de wereld aan kunnen kijken", vindt de frontman van de band die 2011 een hit scoorde met het zomerse nummer Plage.

"Het is interessant voor ons om over dit soort dingen na te denken en de luisteraar ook zo ver te krijgen", benadrukt multi-instrumentalist Gilbert Vierich. "Aan de andere kant willen we ook leuke muziek maken waar mensen gewoon van kunnen genieten en ervaringen op kunnen delen."


Crystal Fighters staat op 1 november in HMH, Amsterdam.