Vorig jaar trad Muse op in de Ziggo Dome, maar in de Amsterdam Arena moet het spektakel volgende week nog vele malen groter worden. Zeker voor bassist Christopher Wolstenholme, die zelf een liedje zingt.

"Zo ver als tijdens de huidige shows zijn we nog nooit gegaan", vertelt Wolstenholme aan NU.nl.

Nu de Amerikaanse tournee erop zit, keert Muse terug naar het Europese vasteland voor een stadiontournee waarin alle registers open getrokken worden.

Voor Wolstenholme zijn de optredens sowieso bijzonder, aangezien hij het nummer Liquid State zelf zingt. "Ik was doodsbang toen ik voor de eerste keer moest zingen."

Eigen rol

"We spelen als Muse nu al zo lang samen, dat je heel erg gewend bent aan je eigen rol. Nu stonden alle ogen ineens op mij gericht, daar werd ik best wel nerveus man. Maar inmiddels vind ik het juist prettig om even mijn eigen moment te hebben. Het duurt misschien niet lang, maar ik voel me wel een paar minuten de frontman."

Toch lijkt het er niet op dat de zangkunsten van Wolstenholme ook in de toekomst op albums van Muse te horen zijn. "Mensen vragen steeds vaker of ik op een volgende cd niet nog meer wil zingen, maar daar zit ik ook weer niet op te wachten. Matt (Bellamy, red.) is de echte frontman en zijn stem is een belangrijk deel van de band."

Optimistisch

Naast Liquid State schreef de bassist ook het nummer Save Me op The 2nd Law. Beide gaan over het alcoholprobleem waar hij mee kampte, al ziet hij het ook als een liefdesliedje. "Save Me kun je op verschillende manieren interpreteren", stelt hij. "Ook op een optimistische manier, maar voor mij is dat het heftigste nummer."

"Maar het is niet zo dat ik nu voor het eerst nuchter op tournee ga. Veel media schrijven over mijn alcoholprobleem alsof het net ontdekt is, maar ik ben inmiddels een paar jaar gestopt met drinken. Ik had altijd het idee dat het moest voor ik ging spelen, maar gelukkig blijkt dat absoluut niet waar."

Bewuster

Alcoholisme is een gevoelig thema voor de muzikant: zijn vader stierf op jonge leeftijd vanwege alcoholmisbruik. "Gelukkig zijn de shows er alleen maar beter op geworden. Voor mij persoonlijk in ieder geval dan, want ik krijg alles veel bewuster mee. Als je standaard onder invloed speelt, wordt het automatische piloot werk."

Toch zorgde het besluit van de band om Wolstenholme de nummers te laten zingen niet voor de grootste verontwaardiging. Die kwam nog eerder, toen een Muse een trailer voor The 2nd Law online plaatste waarin dubstep-invloeden te horen waren. "Het is een beetje raar dat mensen op basis van dat fragment meteen van het ergste uitgingen."

Tegenreactie

"Eigenlijk zijn de nummers waarop die invloeden terugkomen juist een soort tegenreactie, aangezien we alles helemaal live doen. Dat was naar aanloop van deze shows wel even puzzelen, hoor. Het is moeilijk om dezelfde energie te creëren op het podium. Maar gelukkig wordt er inmiddels heel erg goed op gereageerd."

"Dit klinkt waarschijnlijk heel cliché, maar juist omdat ik nu nuchter ben, kunnen we zoiets klaarspelen", concludeert Wolstenholme. "Voor mijn gevoel is Muse nu meer dan ooit een echte band. De connectie tijdens de shows is veel intenser dan een paar jaar geleden. We hebben een nieuwe piek bereikt."

Muse staat op 4 juni in Amsterdam Aena.