Na vier jaar afwezigheid keert Jamie Cullum terug met een nieuw album, waarvan hij bijna alle liedjes zelf schreef. "Ik pak het nu anders aan", vertelt hij aan NU.nl. "Ik merkte dat de alcohol mijn prestaties beïnvloedde."

"Met name tijdens de concerten merkte ik dat ik er soms gewoon een potje van maakte", aldus de Britse zanger.

"Ik zou mijzelf geen alcoholist noemen, maar het begon wel uit de hand te lopen. Ik moest ergens de grens trekken. Als je voor duizenden fans niet meer perfect kunt functioneren is het mooi geweest."

Cullum zingt daar ook over op het openingsnummer van Momentum, zijn zesde plaat. Het lied gaat over alles wat bij zijn beroemdheid kwam kijken, zoals onder meer de talloze groupies. "Toen ik vrijgezel was, heb ik mij heel goed vermaakt", glimlacht hij. "Het ging soms misschien iets gemakkelijker dan goed voor me was."

In Nederland brak Cullum door met het nummer Everlasting Love, een cover van de Amerikaanse zanger Robert Knight. Daarnaast behaalde hij hier succes met liedjes als All At Sea, Get Your Way en Mind Trick. Hij speelde op de grootste festivals, waaronder North Sea Jazz en Parkpop.

Zelfvertrouwen

Nu wil Cullum af van zijn tot voorheen beproefde methode. In tegenstelling tot op zijn eerdere platen, staan er op Momentum bijna alleen nummers die de zanger zelf schreef. "Het is niet dat het altijd mijn doel was om het zo aan te pakken, maar het voelt wel heel goed nu ik op dit punt beland ben. Er is veel meer zelfvertrouwen."

"Maar ik ben vooral trots op de muziek op Momentum", vertelt hij. "Er is nooit iemand die 'gewoon' alleen de bas speelt. De nummers zijn heel dynamisch en gelaagd. Dat zegt ook veel over het opnameproces van deze plaat. Er was veel vertrouwen: we zaten in de studio en hadden het gevoel dat we de wereld aankonden."

Kinderen

"Als je ouder wordt, is het gemakkelijker om precies te doen wat je zelf wil op een plaat. Vroeger had ik bepaalde dingen misschien niet gedurfd omdat ik bang was wat mensen ervan zouden zeggen. Dan dacht ik: hm, misschien moet dit toch maar niet want dan gaan mensen roepen dat ik geen jazzmuzikant ben. Ik liet me tegenhouden."

Op het Willy Wonka-nummer Pure Imagination zingt hij daar ook over. "We zijn gevangenen van ons eigen onderbewustzijn. Ik denk dat je daar op de een of andere manier uit moet ontsnappen. Misschien komt het ook omdat ik nu kinderen heb, dan ga je de wereld op een andere manier bekijken. Hoe cliché dat ook klinkt."

Meisjes

Het getrouwde leven bevalt de Engelsman dan ook prima. "Ik ben nooit een charmeur geweest, dus ik ben blij dat ik niet meer hoef te zoeken", lacht hij. "Vroeger had ik er al moeite mee om met vrouwen te praten, maar kon ik misbruik maken van de situatie. Er was elke dag wel een nieuw feestje. Elke dag nieuwe meisjes die wilden langskomen."

"Gelukkig kan ik heel goed voor mijzelf zorgen, dus was het geen ramp om daar uit te stappen", aldus Cullum. "Vroeger ging ik veel met Amy Winehouse om en hoewel ze zwaar verslaafd was, dacht ik dat ook zij zo was. Dat was dus een extra les. Zelfs de puurste liefde kan gesloopt worden."