TROS-directeur Peter Kuipers is verguld met het feit dat Anouk naar de finale van het Eurovisie Songfestival mag, maar hij zou een overwinning niet zien zitten vanwege de hoge kosten die daarmee gepaard gaan.

De festiviteiten rondom het liedjesfestijn kostten Duitsland en Azerbeidzjan de afgelopen edities elk 35 miljoen euro, schrijft Telegraaf donderdag.

"Een land is op zijn minst 10 miljoen euro kwijt", laat Sietse Bakker van de Europese Omroeporganisatie EBU weten aan de krant. TROS en AVRO zenden het Songfestival in 2014 gezamenlijk uit.

In 2016 moeten de omroepen volledig gefuseerd zijn. De publieke omroepen van de gastlanden zijn verantwoordelijk voor de productiekosten van het Eurovisie Songfestival. Bovendien moeten omroepen die de liedjeswedstrijd uitzenden daarvoor uitzendrechten betalen aan EBU.

Als Nederland zaterdag de finale van het Eurovisie Songfestival zou winnen, dan is dat voor het eerst in 38 jaar. Anouk plaatste zich dinsdag met haar nummer Birds voor de finale. In 2004 slaagde Nederland er voor het laatst in zich te kwalificeren voor de finale, toen met het duo Re-Union.

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2013

​Anouk praat met NU.nl over Birds