Eric van Tijn en Cornald Maas zijn uit de officiële Nederlandse jury voor het Eurovisie Songfestival gezet, omdat Songfestivalcommentator Daniël Dekker dinsdag in zijn radioprogramma per ongeluk hun namen noemde.

De muziekproducent en de tv-presentator mogen nu geen punten meer geven voor de finale zaterdag in Malmö. Dat bevestigde Van Tijn woensdag in de ochtendshow van Giel Beelen op radiozender 3FM (fragment).

De TROS heeft inmiddels excuses aangeboden aan de twee.

De European Broadcasting Union (EBU) luisterde het bewuste fragment uit de radioshow Gouden Uren terug en besloot dat Van Tijn en Maas vervangen moeten worden. De namen van juryleden moeten geheim blijven om omkoping te voorkomen.

"Een of ander land zou mij nu kunnen bellen en zeggen: als jij ons land de hoogste punten bezorgt, geven we je zoveel geld", aldus Van Tijn. "En als die regels er zijn, moet je je daar natuurlijk aan houden. Dus ik word vervangen."

Reserve

Het is nu aan de TROS om twee nieuwe juryleden aan te wijzen. Die moeten aan verschillende voorwaarden voldoen. Zo mogen ze geen banden hebben met de omroep en er worden eisen gesteld aan hun ervaring. Eén vervangend jurylid heeft de TROS waarschijnlijk al, de omroep houdt een reservelid achter de hand.

"Het is heel vervelend voor Cornald en Eric", zegt een woordvoerder van de TROS. "We hebben onze excuses aan hen aangeboden." De omroep baalt zelf ook van het verlies van de twee heren. "Natuurlijk zijn we minder blij nu ze geen deel meer uitmaken van de vakjury."​

'Heel onhandig'

Balen doet Van Tijn niet. "Het is heel onhandig, maar de wereld vergaat niet. Ik ben blij dat we toch wel iets gepresteerd hebben als land."

Maas reageert op Twitter teleurgesteld: "Pfff, Eric v Tijn en ik dus uit jury geknikkerd vanwege loslippigheid Daniel Dekker. EBU is er strikt in en dat snap ik goed."

Hij mag zaterdag wel de finale presenteren tijdens een speciaal evenement voor songfestivalfans in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Er is een live verbinding met Anouk in Malmö en Maas geeft live commentaar.

De presentator en songfestivalkenner mag na afloop bovendien de punten doorgeven namens Nederland.

Blijdschap

Hoewel de TROS niet blij is met het relletje over de vakjury, benadrukt de omroep dat de blijdschap overheerst. Anouk slaagde er dinsdagavond in een finaleplaats op het Songfestival te veroveren. Dat lukte de vorige acht Nederlandse inzendingen niet.

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2013