Op de avond dat Anouk ons land vertegenwoordigt op het Eurovisie Songfestival, is de Ziggo Dome tot de nok toe gevuld voor een van de betere gitaristen op deze wereld; Mark Knopfler.

Mark Knopfler werd eind jaren zeventig bekend als zanger van Dire Straits, maar staat inmiddels alweer heel wat jaren solo op de planken. Dinsdagavond brengt hij Amsterdam een bezoek met zijn Privateering Tour naar aanleiding van het gelijknamige dubbelalbum, dat vorig jaar verscheen.

Het rumoer in de zaal verdwijnt abrupt als Knopfler aangekondigd wordt. Het bekende riffje van What It Is galmt door de zaal en met zijn zeven bandleden weet de 63-jarige zanger meteen de toon te zetten. Zijn herkenbare gitaar- en stemgeluid ondervinden nog altijd geen hinder van het jarenlange touren.

Dat is op zijn minst uniek te noemen. De setlist is deze tour vrijwel elke show hetzelfde, met veel ruimte voor het solomateriaal van Knopfler. Een teleurstelling voor de mensen die hoopten op een avondje Dire Straits, maar voor de band geen reden om er een saaie avond van te maken.

Concentratie

Het enthousiasme van de muzikanten straalt er vanaf. Tijdens de nummers valt het op hoe stil de zaal is. Geen vervelend gepraat of vallende bekers, maar pure concentratie en respect voor wat er gaande is op het podium. Knopfler staat erom bekend zijn nummers live net wat anders te spelen en dit is geen uitzondering.

Er wordt veel gesoleerd waardoor er een flinke rek in de speelduur van de nummers ontstaat. Zangeres Ruth Moody mag voor een paar nummers de achtergrondvocalen verzorgen. Gelukkig komen de Dire Straits-fans ook aan hun trekken.

Klagen

Klappers als Sultans Of Swing en Money For Nothing blijven uit, maar met Romeo And Juliet en Telegraph Road is er voor hen geen reden tot klagen. Bijna zonder interactie - een enkele aankondiging of "thank you" daargelaten - verlaat de band na bijna twee uur het podium.

Iedereen blijft zitten met de hoop op meer, al is het na So Far Away en Piper To The End toch echt afgelopen. Na afloop zijn de reacties gemengd: De één had meer van Dire Straits willen horen, de ander vond het zoals het was perfect. Eenieder is het er over eens dat Knopfler voor een avond kwaliteitsmuziek heeft gezorgd.