Zangeres Anouk is door naar de finale van het Eurovisie Songfestival.

Dinsdagavond vertegenwoordigde Anouk Nederland met het liedje Birds tijdens de eerste halve finale van de 58e editie van het Eurovisie Songfestival in Malmö in Zweden.

Het is voor het eerst sinds 2004 dat Nederland door is naar de finale van de liedjeswedstrijd. De laatste keer was dat met het nummer Without You van Re-Union.

Ook Moldavië, Litouwen, Ierland, Estland, Wit-Rusland, Denemarken, Rusland en België zijn door naar de finale van het Eurovisie Songfestival. Nederland kwam als laatste finalist uit de envelop. De tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival wordt donderdag 16 mei uitgezonden en de finale twee dagen later.

Bescheidenheid

Anouk was een van de vele zangeressen vanavond, maar haar optreden kenmerkte zich door bescheidenheid. Ook het contact met de camera was miniem, al gunde ze de kijkers aan het eind van haar lied wel een gulle glimlach. Haar nervositeit was evident in enkele nootjes die wat bibberig over haar lippen glipten. 

"Het klinkt misschien wat arrogant, maar ik maakte me geen zorgen", zegt Anouk op de persconferentie na de halve finale. "Toen het negende land werd voorgelezen, dacht ik wel even: no way. Maar er bleven wel een paar camera's bij mij in de buurt, dus ik had een goed gevoel."

Favoriet

Mocht Nederland winnen, dan zou dat voor het eerst in 38 jaar zijn. De Deense zangeres Emmelie De Forest is de grote favoriet dit jaar. Vorig jaar won Zweden met Euphoria van de half-Marokkaanse zangeres Loreen.

Nederland was al bij de eerste editie van het Songfestival in 1956 van de partij en deed sindsdien 53 keer mee. Slechts vier keer boekte Nederland de overwinning, namelijk met Corry Brokken (Net Als Toen, 1957), Teddy Scholten (’n Beetje, 1959), Lenny Kuhr (De Troubadour, 1969) en Teach-In (Ding-A-Dong, 1975).

Bekijk het optreden:


Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2013

​Anouk praat met NU.nl over Birds