Zangeres Anouk vertelt aan NU.nl dat haar manager het nummer Birds niet direct als een geschikte kandidaat zag voor haar deelname aan het Eurovisie Songfestival.

"Ik hoorde de mixen van dat nummer en dacht: 'Wow, dat zou te gek zijn om te doen op het Songfestival'", zegt Anouk over Birds.

"Toen heb ik Kees (de Koning, manager, red.) gebeld en gezegd dat ik met dit nummer naar het Songfestival wil. Hij lachte me eerst uit, omdat hij dacht dat ik een grap maakte."

"Zodra ik zei dat ik het echt meende, vroeg hij hoe ik het in mijn hoofd haalde om met zo'n plaat naar het Songfestival te gaan", aldus Anouk. Uiteindelijk wist ze met haar enthousiasme haar manager toch over te halen om de eerste single van haar album Sad Singalong Songs in te zenden voor het liedjesfestijn.

Samen met De Koning is Anouk vervolgens recente opnames van het Eurovisie Songfestival gaan terugkijken. "Ik wist dat het erg was, maar ik wist niet dat het zó erg was", zegt de zangeres over de inzendingen van verleden jaren. "Maar ik heb geen enkele keer gedacht: 'Wat heb ik gedaan?' Niet één keer."

Jurk

Bij zangeressen op het Eurovisie Songfestival is 'de jurk' altijd een veel besproken onderwerp. "Ik draag geen jurk, omdat ik me daar niet heel erg gemakkelijk in voel", onthult Anouk. "Ik kan beter bij mezelf blijven en zorgen dat het nummer niet vals is. Ik hou het heel simpel en ik hoop dat ze een mooie lichtshow maken."

"Ik vond het vroeger altijd wel spannend, als die jingle al kwam. Tuh tuh tuh-tuh-tuh! Exciting. Dan keek je heel de avond en toen waren er ook nog goede liedjes bij." Anouk beweert alle poespas niet nodig te hebben. "Birds is in elk geval een goede song", zegt ze stellig.

Carrière

Veel mensen vroegen Anouk of ze niet bang was haar carrière op het spel te zetten door deelname aan de liedjeswedstrijd. Daar is ze geenszins bezorgd over. "Er zijn 125 miljoen mensen die de finale bekijken, als 1 procent zegt het eens te gaan checken op iTunes, dan zit ik hartstikke goed", redeneert ze.

Ze ziet het Eurovisie Songfestival dan ook als een uitgelezen mogelijkheid haar nieuwe hit te laten horen. "In De Wereld Draait Door mag je maar een halve minuut spelen, daar mag ik 'm helemaal afmaken voor 125 miljoen kijkers. Dan is de keuze toch heel erg makkelijk?"

Overzicht inzendingen Eurovisie Songfestival 2013