"Ik ben geen zanger, ik ben een acteur die acteert dat hij zingt", zei Meat Loaf ooit over zijn zangcarrière. Zijn acteertalent laat hem echter in de steek in de IJsselhallen in Zwolle.

Meat Loaf is inmiddels bezig met zijn afscheidstournee, hoewel je je kunt afvragen of artiesten als Meat Loaf ooit daadwerkelijk stoppen met muziek maken. Liever lijken ze te willen sterven in het harnas en bij Meat Loaf leek het een aantal keer al of het einde nabij was.

De afscheidstournee bestaat uit twee delen. In het eerste uur komen diverse composities van verschillende albums voorbij, in het tweede uur wordt zijn succesalbum Bat Out Of Hell integraal gespeeld. Een hele opgave, zelfs voor een artiest op de toppen van zijn kunnen, laat staan voor de 65-jarige Meat Loaf.

Gebreken

Onmiddellijk rijst de vraag of de overjarige popster het nog moet willen om avond aan avond op het podium te staan, terwijl zijn zangkwaliteiten en zijn lichaam als geheel hem geregeld in de steek laten bij optredens. Al tijdens de eerste set in de IJsselhallen worden zijn gebreken duidelijk.

Gedurende het wonderschone nummer Objects In The Rearview Mirror May Appear Closer Than They Are, halverwege het eerste deel van de show, is de zang van Meat Loaf al van bedroevend slecht niveau, terwijl het zweet uit zijn poriën gutst. En toch wil de man maar door, zij het met een onderbreking van een kwartier.

Gasbollen

Meat Loaf zelf is de zwakste schakel van zijn eigen afscheidsshow. Zangeres Patti Russo is fenomenaal en de begeleidingsband van Meat Loaf is formidabel. Als het letterlijk mogelijk zou zijn om de sterren van de hemel te spelen, dan zou de concertzaal gevuld zijn met gloeiende gasbollen.

Meat Loaf zelf, een enorme man met een grootse uitstraling en een nalatenschap die nog groter is dan hijzelf, komt op het podium vaak fragiel en kwetsbaar over. Met zijn acteerwerk slaagt hij er nog in de grootse gebaren die bij zijn muziek horen te communiceren, maar in zijn zang klinkt een uitgeput en doorleefd musicus.

Bewonderenswaardig

Vaak trilt de beste man tijdens het uitvoeren van het overbekende repertoire, hij raakt amper de noten die hij moet raken en soms verbuigt hij complete melodieën. Ergens is het heel treurig, hoewel de passie en de vechtlust van Meat Loaf onmiskenbaar en bewonderenswaardig zijn.

Meat Loaf teert al zo'n 35 jaar op het door Jim Steinman geschreven Bat Out Of Hell, maar het album teert ook op hem. Het publiek vindt het desondanks prachtig, zelfs al rechtvaardigt Meats matige vertolking van Paradise By The Dashboard Light, waarbij Russo onderhand aangerand wordt door de zanger, alle karaokeversies van het nummer ooit uitgevoerd.

Geëmotioneerd

Desondanks ontbreekt het Meat Loaf niet aan passie tijdens liveversies van You Took The Words Right Out Of My Mouth en Two Out Of Three Ain't Bad en hij raakt zelfs geëmotioneerd. "Pak een stuk tape en plak het over mijn naam en schrijf jouw naam erop, want dit album is van jullie", zegt hij over Bat Out Of Hell.

In de toegift waagt Meat Loaf zich ook nog aan het raadselachtige liefdesepos I Would Do Anything For Love (But I Won't Do That), dat vooral rust op de magistrale vocalen van Patti Russo. Dit lijkt een definitief afscheid van de sympathieke Meat Loaf. Het is alleen intens jammer dat hij zijn carrière niet met dezelfde energie kon afsluiten als waar het in 1977 mee begon.