De Nederlandse zangeres Sabrina Starke trekt begin volgend jaar de theaters in met de songs van Bill Withers. "Hij en dit project hebben mij verder gebracht als artiest", vertelt ze aan NU.nl.

"Niet commercieel gezien, maar echt puur artistiek gewoon. Als zangeres wil je toch groeien op een bepaalde manier en dankzij dit project merk ik dat dat heel erg gebeurt."

"Bill Withers is een grote inspiratie voor mij." Starke bracht onlangs het album Lean On Me uit, waarop ze samen met Het Metropole Orkest nummers van Withers speelt.

Gelijktijdig met de release van de plaat, speelde ze met het orkest in Paradiso. "Ik was ook heel erg fan van Nina Simone bijvoorbeeld, maar het leek mij weinig om een album met haar nummers op te nemen toen het orkest mij benaderde. Er bleven uiteindelijk een paar artiesten over, waarvan Withers voor mij het meest geschikt leek."

Teksten

De Nederlandse zangeres haalt vooral inspiratie uit de manier waarop Withers zijn liedjes schreef. "Ik luisterde al naar zijn muziek toen ik heel jong was, maar toen deed ik er natuurlijk niet echt iets mee. Nu zie je veel beter hoe de liedjes in elkaar zitten. De manier waarop hij zijn teksten schrijft vind ik echt heel mooi."

"Een van mijn favoriete nummers van Withers is Grandma’s Hands bijvoorbeeld, de tekst daarvan is zo sterk. Hij heeft de kracht om sterke gevoelens over te brengen met simpele woorden", aldus Starke. "Veel mensen zouden dan misschien met een wat ‘corny’ tekst komen, maar bij hem raakt het je meteen."

Essentie

Natuurlijk interpreteert de muzikante de nummers van haar held op een eigen manier, maar ze probeert wel zo dicht mogelijk bij de essentie te blijven. "Het orkest zorgt er natuurlijk voor dat de nummers nog krachtiger worden, maar in principe probeer ik dichtbij de songs te blijven. Dat moet ook wel."

Toch haalt Starke niet alleen inspiratie uit de muziek van Withers. Het is ook de persoon die haar ontzettend aanspreekt. "Mensen in de muziekindustrie hebben al snel de neiging om je in een hokje te duwen en je misschien te dwingen om iets te doen wat populair is, maar je eigenlijk helemaal niet ziet zitten."

Populair

"Withers heeft daar ook mee te maken gehad, maar hij is altijd zijn eigen ding blijven doen. Dat streef ik ook na. Het is sowieso geen gegeven dat je populair wordt als je maar gaat doen wat de mainstream om dit moment leuk vindt. Jezelf blijven in een business die wat anders van je wil, is voor mij heel belangrijk."

De komende tournee zal dan ook niet alleen in het teken van de muziek van Withers staan, maar ook in dat van zijn verhaal. "Ik wil ook andere dingen vertellen. Bijvoorbeeld wat ik net zei, maar ook dingen als Booker T, die voor hem ook heel belangrijk was. We spelen dan ook alleen maar nummers van Withers, ook die niet op de plaat staan."