Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra heeft zijn jaarverslag gestuurd naar zijn leden en daaruit blijkt dat Buma 12,6 miljoen euro meer heeft uitgekeerd aan auteurs in 2012 dan in het voorgaande kalenderjaar.

Stemra, dat zich bezighoudt met rechten voor mechanische reproductie, keerde echter 1,2 miljoen euro minder uit, meldt Entertainment Business op basis van het jaarverslag.

In totaal keerde Buma 136,3 miljoen euro uit aan rechthebbenden in 2012 en Stemra 27,7 miljoen euro. Buma zag bovendien een omzetstijging van 5,3 miljoen euro.

De totale omzet van Buma bedroeg 148,2 miljoen euro, voor Stemra was dat 30,4 miljoen euro, een afname van 1,7 miljoen. De daling van de inkomsten van Stemra heeft te maken met de afnemende verkoop van geluidsdragers. Verwacht wordt dat Stemra-inkomsten dit jaar met bijna tien procent afnemen.

De inkomsten die Buma-Stemra verwierf via internetdiensten bedroeg 3,9 miljoen euro in 2012. Buma-Stemra int gelden namens Nederlandse auteurs en componisten bij onder meer radio- en televisiestations, film- en platenmaatschappijen, concertzalen en horeca.