Nadat de mateloos populaire boyband One Direction op vrijdag al chaos veroorzaakte in de Amsterdamse binnenstad, zorgde de show 's avonds in de Ziggo Dome voor een uitzinnige en extatische groep jonge meisjes.

De show, die binnen tien minuten uitverkocht, is de eerste van de Britse groep op Nederlandse bodem. Wel verscheen het vijftal al eens eerder in Amsterdam voor een fandag, waar ook al duizenden meisjes op afkwamen. Verleden najaar verscheen het tweede album Take Me Home.

Veel van hen hebben gehoor gegeven aan de oproep van Harry Styles eerder op de dag, waarin hij verzocht om ter ere van de nieuwe koning massaal in het oranje gekleed naar de show te komen. Zelf loopt de band tijdens de toegift in voetbalshirts van het Nederlands elftal.

Het zegt veel over de toewijding van de fans, die ook wel Directioners genoemd worden. Wat de band wil, gebeurt. De spaarzame ouders zien het waarschijnlijk met lede ogen toe, maar als de groep roept dat Nederland misschien wel het luidste publiek ooit heeft, gillen de meisjes nog harder om indruk op de jongens te maken.

Gegil

Het vele gegil zorgt er alleen wel voor dat de muziek bij vlagen amper te verstaan is. En dat is jammer, want de heren van One Direction kunnen uitstekend zingen. Met name de delen van Niall Horan, overduidelijk de populairste van het stel, vallen zo behoorlijk in het water. Gelukkig is hij niet de sterkste vocalist van de vijf.

Dat blijkt verrassend genoeg Harry Styles, die voornamelijk bekend staat als de playboy van de groep en onder meer Taylor Swift tot zijn ex mag rekenen. Hij heeft als enige een echt karakteristiek stemgeluid en zingt met een prettig hees randje. Toch zingen de overige drie (Liam Payne, Zayn Malik en Louis Tomlinson) ook bovengemiddeld goed.

Sfeer

Tussen de liedjes door neemt de band de tijd om de fans te bedanken en afgaande op het gegil (oordoppen zijn geen overbodige luxe) werd dat door het publiek bijzonder op prijs gesteld. Sowieso is de sfeer ongekend goed: van begin tot eind springt en danst de Ziggo Dome, nog net niet hyperventilerend, op de aanstekelijke popliedjes.

Hoewel de grootste hits (Live While We’re Young en What Makes You Beautiful) tot het einde bewaard worden, zorgen liedjes als Up All Night en Kiss You ook voor hysterie in de zaal. Tussendoor speelt One Direction een paar geslaagde covers ter afwisseling, waaronder Teenage Dirtbag van Wheatus en de tune van The Fresh Prince Of Bel Air.

Gecensureerd

Maar terwijl de hormonen in de Ziggo Dome door de zaal racen, is het optreden van de groep eigenlijk best wel braafjes. De organisatie heeft dan ook zijn best gedaan om de setting zo kindvriendelijk mogelijk te maken. Zo wordt er geen alcohol geschonken en zijn de scheldwoorden in de liedjes gecensureerd voorafgaand aan de show.

Onderwijl lijkt het publiek inmiddels toe aan de volgende stap, als we een spandoek met de tekst "Point your erection in my direction" mogen geloven. Een meisje van circa 14 springt nog net niet schuimbekkend op en neer als Styles laat weten dat hij iedereen wil zoenen. Haar vriendinnetje kijkt hoofdschuddend toe, want ze heeft al een vriendje.