De programmeurs van een aantal prominente Nederlandse poppodia kijken sceptisch aan tegen het groeiende aantal popfestivals en vrezen verschraling voor het aanbod in het clubcircuit.

"Er vindt een verschraling plaats in het clubcircuit", zegt programmeur Robert Meijerink van het Nijmeegse poppodium Doornroosjes tegen 3VOOR12.

"Het aanbod is nu misschien zelfs schraler dan ooit tevoren. En dat terwijl er nu nóg meer festivals bij komen. Betekent dat dat het nog erger gaat worden?"

Ook poppodium Vera in Groningen ervaart hinder van de vele festivals, omdat artiesten minder geneigd zouden zijn in zalen te spelen. "Voorheen had ik vooral last van een 'main cities-policy', waarbij bands alleen de hoofdstad aandoen", stelt programmeur Peter Weening.

Noodklok

"Tegenwoordig zie je steeds vaker: festivals hebben voorrang", aldus Weening, die merkt dat zowel het publiek als de media vaker festivals bezoeken en daardoor concerten in zijn zaal laten schieten. "Alles moet in verhouding zijn, maar de noodklok is nu in zicht."

"Het zou zonde zijn als niemand doorheeft dat het clubcircuit hinder heeft van de festivals, dat er slachtoffers gaan vallen. Het Nederlandse clubcircuit is een van de beste ter wereld, dat wordt nog als vanzelfsprekend beschouwd, maar dat is het allerminst."

Polonaise

"Het is een heet onderwerp in de boekerswereld", zegt de programmeur van Doornroosje, die het aantal shows in maart zag halveren ten opzichte van een jaar geleden. "Hoe bedreigt die alsmaar langer wordende polonaise aan nieuwe festivals het clubcircuit?"

Hij denkt dat poppodia niet kunnen concurreren tegen het festivalaanbod. "De clubs zullen moeten leren omgaan met de veranderende markt. Ik geloof in het bestaansrecht en de waarde van de clubs en denk dat we er alles aan moeten doen om dit duidelijk te maken naar ons publiek."