Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft met de opzet van het Koningslied een inschattingsfout gemaakt. Dat beaamt de voorzitter van het comité Hans Wijers maandagochtend op Radio 1. 

''De tekst appelleert niet aan de smaak van veel Nederlanders'', zei Wijers.

Verbroederen en samenbinden, was de taak die het comité zich had gesteld met het Koningslied. ''We zijn daar niet in geslaagd. We hebben hooguit 30 tot 40 procent van de Nederlanders bereikt'', schat Wijers.

Ceremoniemeester Paul de Leeuw was maandag niet blij met de uitspraken van Wijers. Op Radio 1 zei hij te betreuren dat Wijers ''ook een duit in het zakje doet'' bij de kritiek die er al is.

''Als je voorzitter bent, moet je je even onthouden van elk commentaar en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan'', aldus De Leeuw.

''Er valt heel veel te zeggen over het Koningslied, alleen een feit is, het Koningslied is er, we gaan het met zijn allen zingen en we proberen het zo goed mogelijk te doen voor onze koning.''

John Ewbank

De tekst van het Koningslied is samengesteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. De kritiek op het nummer was niet mals.

Componist John Ewbank trok het daarop terug. Toch zal het dinsdag in Ahoy in Rotterdam ten gehore worden gebracht tijdens een feestelijke samenzang. Daar zijn nog kaarten voor beschikbaar.

Het Koningslied:

Alles over de troonswisseling l Dossier Koninginnedag
Foto's troonswisseling l Foto's Koninginnedag l Zelf uploaden

Programma troonswisseling in Amsterdam