De Amerikaanse sopraan Claron McFadden zal op 30 april als solist een optreden verzorgen tijdens de inhuldigingsplechtigheid in De Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Ze zingt samen met het Nederlandse Blazers Ensemble een lied aan het begin van de ceremonie om 13.30 uur.

Dit zei Annemarie Goedvolk, die verantwoordelijk is voor de invulling van de muziek in de kerk.

McFadden, die wereldwijd in concertzalen en operahuizen optreedt en al enige tijd in Nederland woont, zal 's avonds ook optreden tijdens het diner voor het nieuwe koningspaar in het Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam. ''Zij ligt het paar nauw aan het hart'', liet Goedvolk weten.

Musici

In totaal zorgen 164 musici voor de muzikale omlijsting. Naast de solist en de 30 blazers zijn er 26 strijkers van het strijkersorkest Amsterdam Sinfonietta, 70 kinderen van het Nieuw Amsterdams Kinderkoor (in de leeftijd van 7 tot en met 10 jaar), ruim 30 leden van het Nederlands Kamerkoor, vier leden van het Matangi Quartet en Bernard Winsemius, de vaste organist van De Nieuwe Kerk. De vier ensembles hebben elk hun eigen podium.

Tijdens de plechtigheid ''klinkt er muziek door de eeuwen heen'', verklaarde Goedvolk. Er worden werken gespeeld van componisten als Mozart, Bach en de Britse Ralph Williams.

Anders dan bij de inhuldiging in 1980 is er een snelle afwisseling van stukken, die elk niet langer dan 3 tot 4 minuten duren. ''Mensen zijn nu gewend om snel te schakelen.''

Muziekstukken

De muziekstukken variëren van licht tot zwaar en zijn aangepast aan het programma. ''Zo spelen de koperblazers bij de binnenkomst van de nieuwe koning en is het koor te horen bij stillere momenten.''

De strijkers spelen als prinses Beatrix aan het einde de kerk verlaat. Het kinderkoor brengt een lied van Herman van Veen ten gehore rond de uitroep 'Leve de koning!'.

Goedvolk is aangetrokken als artistiek directeur en programmeur van Festival Classique in Den Haag.

Bekijk een optreden van Claron McFadden:

Alles over de troonswisseling