Donderdag 18 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Repetitie André Rieu voor kroningsconcert Museumplein

André Rieu vindt Wilhelmus 'mooiste' volkslied

De Maastrichtse violist André Rieu geeft op 30 april samen met zijn Johann Strauss Orkest een optreden op het Museumplein in Amsterdam. Hij zegt zich vooral te verheugen op het Wilhelmus.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

"Het Wilhelmus is wel heel mooi, vind ik", antwoordt Rieu wanneer hem gevraagd wordt welk stuk van zijn cd Rieu Royale hij het meest naar uitkijkt om te spelen.

"Iedereen heeft het wel over het Koningslied, maar je hoort niemand over het Wilhelmus. Dat is het mooiste volkslied dat er is. Ik verheug me er heel erg op dat te spelen."

Achter ieder stuk dat het orkest uitvoert, zit een gedachte. "Time To Say Goodbye is voor Beatrix", legt hij uit. "Die spelen we op het plein en dan komen er mooie beelden van haar leven voorbij. Heel emotioneel. En we doen hetzelfde bij Máxima, maar dan met Don’t Cry For My Argentina. Dat is prachtige muziek."

Verstoren
Tijdens het concert van André Rieu op het Museumplein, zal onder meer André van Duin een gastrol verzorgen. "Ik heb vaker met André samengewerkt en dat klikt heel erg samen", aldus de violist. "Hij zingt het in zijn rol van Meneer Wijdbeens, dus hij zal wel weer de boel komen verstoren."

Van Duin stuurde Rieu zijn liedje Willempie uit 1976 toe, al heeft de orkestleider geen idee wat Van Duins bedoeling ermee is. "Ik kende het niet", geeft Rieu toe. Inmiddels heeft Van Duin Rieu zover gekregen dat het orkest de hit Willempie gaat spelen op 30 april. 

Serieus
Los van die humoristische noot en enkele gezellige liederen, speelt Rieu vooral in op de emotionele aspecten rondom de kroning. In de finale staan de die dag gekroonde Willem-Alexander en Máxima centraal. "Het slot wordt serieus, met You’ll Never Walk Alone en beelden als ze net gekroond zijn en de kerk uitlopen."

Dat de musicalcompositie You’ll Never Walk Alone veelal in verband wordt gebracht de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord, staat volgens Rieu volledig los van de feestelijkheden op 30 april. "Dat interesseert me niks", zegt hij. "De kroning staat boven Ajax en Feyenoord en zo zal iedereen het ook voelen."

Repetitie André Rieu voor kroningsconcert Museumplein

Lees meer over:
André Rieu

Aanbevolen artikelen