Carice van Houten mist bezieling in Paradiso

Carice van Houten staat woensdagavond in Paradiso, een zaal waar menig artiest jaren voor moet knokken. Helaas staan de zenuwen van de zangeres een echt succes in de weg.

Van Houten lijkt met name tijdens de eerste nummers ontzettend onder de indruk van de zaal waar ze zelf ongetwijfeld ook meerdere shows gezien heeft. Hoewel de voorverkoop niet in alle steden even hard ging, verkocht ze de hoofdstedelijke poptempel wel met gemak uit. Het publiek omarmt de zangeres ook meteen.

Hoewel de beginfase enigszins rommelig verloopt en het begin van Time, dat vroeg in de set gespeeld wordt, een paar keer in de soep loopt, eet de uitverkochte zaal uit haar hand. En dat terwijl ze met See You On The Ice slechts een enkel album op zak heeft.

Toch lijkt een aantal mensen vooral in Paradiso te staan omdat ze de 'actrice Carice' leuk vinden en naderhand kunnen verkondigen 'erbij geweest te zijn'. Vervolgens staan ze ongegeneerd met de rug naar het podium toe. Gelukkig heeft het merendeel van de zaal wel aandacht voor het concert zelf. Eerlijk is eerlijk: erg spannend wordt het niet.

Genieten

Het lijkt alsof Van Houten door alle zenuwen vergeet daadwerkelijk van het optreden te genieten. Misschien komt het doordat een aantal liedjes door andere muzikanten geschreven zijn, maar enige vorm van bezieling is het grootste deel van de show ver te zoeken. Single Emily zorgt in al zijn frivoliteit wel voor een hoogtepunt.

Ook You.Me.Bed.Now lijkt met diens explosiviteit voor een mooi moment te zorgen, maar helaas verdwijnt de zang van Van Houten halverwege het nummer, waardoor er uiteindelijk maar weinig van overblijft. Jammer, aangezien het een van de weinige liedjes is waarin de zangeres zich echt dreigt te laten gaan.

Wetenschappelijk

Toch doet Van Houten in principe niet heel veel fout: haar zang is namelijk loepzuiver. Helaas lijkt ze de liedjes op een bijna wetenschappelijke manier te benaderen, waardoor er weinig tot geen ruimte overblijft voor emotie. Nummers als Alive (Empire Of The Sun-cover) en Siren Of The Sea eindigen zo een beetje tussen de wal en het schip.

Zelfs van de grapjes, die soms bijna letterlijk hetzelfde zijn als tijdens de eerste shows, spat de nervositeit af. Desalniettemin lacht Paradiso hartelijk met Van Houten mee. De zaal ziet haar natuurlijk graag zo: een internationale superster die typisch Hollands 'zo lekker gewoon gebleven is'.

Koningslied

En dus wordt er smakelijk gegrinnikt om een stukje over de taalfouten in het Koningslied, terwijl het einde van het optreden welke waarvan je hoopte wie ooit zou komen, steeds langer uitgesteld wordt.

Al zit het beste deel van de show, met onder meer een The Waterboys-cover, wel aan het einde. Van Houten heeft haar outfit tegen het einde  inmiddels ingewisseld voor een discopakje, al vraagt het gros van de nummers daar bepaald niet om.

Geforceerd

Desalniettemin lijkt de nieuwe outfit wel voor een iets minder geforceerde aanpak te zorgen, die Van Houten veel beter staat dan het moeilijke begin. "I don’t give a flying fuck", zegt Van Houten tegen het einde van de set, refererend aan de mensen die zeuren over haar muziek.

Als ze met die houding het podium opgestapt was, had de show waarschijnlijk een stuk beter uitgepakt. Carice van Houten kan absoluut goed zingen en hopelijk is dit nog maar het prille begin. Hier valt namelijk nog veel meer uit te halen.

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie