Woensdag 28 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Koningslied, John Ewbank

Nationaal Comité houdt vast aan Koningslied

"Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft na goed overleg met de NPO en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied", meldt het comité in een persbericht.
Door ANP/NU.nl

John Ewbank kreeg de opdracht om het lied te maken van het Nationaal Comité Inhuldiging samen met de NPO. Deze twee vroegen aan platenmaatschappij Universal Music het nummer uit te brengen en te verspreiden.

Het comité zegt verder: ''Sinds de lancering van het lied is er sprake van een golf van reacties, veelal positief. Het is duidelijk dat er ook veel kritische geluiden zijn in de samenleving over delen van de tekst van het lied.''

Er zou veel waardering zijn voor de inzet van de componisten en de 51 artiesten die meewerken aan het lied. ''De artiesten hebben aangegeven door te willen gaan met het lied. Het comité heeft na goed overleg met de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) en John Ewbank besloten vast te houden aan het Koningslied.''

Het comité zegt het ten zeerste te betreuren ''dat de afgelopen dagen mensen persoonlijk werden beschadigd en is de componisten en artiesten die hebben meegewerkt en de NPO ''zeer erkentelijk voor hun betrokkenheid en inzet''.

Enquête

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft ''een te groot harnas'' aangemeten aan de tekstschrijvers van het Koningslied, omdat aan het publiek is gevraagd bijdragen te leveren waarop het lied gebaseerd moest worden. Daar heeft het comité een fout gemaakt, zei Joop van den Ende van het comité maandagavond op Radio 2. 

Van den Ende zegt critici te begrijpen, maar noemt het ook ''een kwestie van smaak’’. John Ewbank noemt hij ''niet zomaar iemand. Hij heeft toch mooi 20 nummer 1-hits op zijn naam." De publiciteit rond het nummer heeft er volgens hem ook nog toe geleid dat ''het goed tussen de oren zit."

Van den Ende benadrukt dat er ook positieve reacties zijn op het koningslied. "Er is veel kritiek, maar er zijn ook veel positieve reacties", zegt Van den Ende.

Volgems hem wijst een enquête uit dat 40 procent van de Nederlanders het nummer niet goed vindt, maar 60 procent het lied wel ziet zitten. Op welke enquête hij zich baseert is niet duidelijk. "Scholen hebben het ingestudeerd. Het is een lied, meer niet", aldus Van den Ende.

Storm

Al direct na de lancering van het lied, vrijdag, kwam er een storm van kritiek op het nummer. Zo verdween het al snel van YouTube nadat veel mensen de knop 'melding misbruik' hadden aangeklikt. De video was verwijderd ''wegens een schending van het beleid op het gebied van spam, oplichtingspraktijken en commercieel misleidende inhoud''.

Bekende en onbekende Nederlanders twitterden zich intussen een slag in de rondte en columniste Sylvia Witteman lanceerde een petitie tegen het nummer. Op Facebook werd de pagina 'Sorry voor het Koningslied' geopend.

'Nageboorte'

''Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee'', zei Ewbank zaterdagavond. Hij maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici. Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt.


Lees meer over:

Koningslied

Aanbevolen artikelen