Glennis Grace vindt het onterecht dat John Ewbank werd afgebrand om het Koningslied

"De man heeft zo veel hits geschreven en nu wordt hij zonder pardon de grond ingeboord", vertelt de zangeres aan De Telegraaf.

"En dan al die zogenaamde grote heren van tv die er nog een schepje bovenop doen. Het zijn net kleine kinderen."

Gerard Joling, die net als Grace op het ingetrokken Koningslied te horen is, blijft componist Ewbank steunen.

"John heeft zich er met hart en ziel voor ingezet, iedereen persoonlijk benaderd en zelf gebeld tijdens het proces. Natuurlijk, je kunt van mening verschillen, maar iemand zó genadeloos afstraffen, dat heeft John echt niet verdiend."

Onbehoorlijk

Carel Kraayenhof is 'verbijsterd' door alle kritiek die na de première vrijdag losbarstte. "Smaken verschillen, maar John Ewbank verdient beter. Dit lied zou Nederland moeten verbinden, in plaats daarvan heeft het onze hokjesgeest blootgelegd."

Volgens de bandoneonist heeft het nummer geen kans gekregen. "We hebben er met heel veel mensen onbaatzuchtig aan meegewerkt en die goede intenties hadden best gezien mogen worden. Over hoe het nu verder moet, heb ik geen mening."

Ook Willeke Alberti werkte mee aan het nummer en vindt de negatieve reacties 'onbehoorlijk'. "Bovendien is dit een heel verkeerd teken naar het koningshuis. Ik hoop dat dit gedoe de sfeer niet zal bederven en dat we een hele mooie Koningsdag krijgen."

Ali B

Het rapgedeelte in het nummer werd behoorlijk bekritiseerd. Ali B vertelt dat hij het Koningsnummer goed vindt.

"Totdat we beginnen te rappen. Het eerste rapcouplet ging nog goed, maar het tweede couplet - de W van wortel enzo - ging gewoon niet. Het Nationaal Comité Inhuldiging wilde dit stukje in het nummer hebben. Dus dan zet je je ego opzij."

John Ewbank liet zaterdagavond via Facebook weten het Koningsnummer terug te trekken. "Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen", liet hij weten na veel negatieve reacties en bedreigingen.

Wat er op 30 april om 19.30 uur in Ahoy gaat gebeuren, verwacht het Nationaal Comité Inhuldiging maandagavond bekend te maken.

Van Tijn

Eric van Tijn voelt het niet als een overwinning dat het Koningslied van zijn concurrent is ingetrokken.

Het lied kreeg enorm veel kritiek, maar volgens Van Tijn verdient de componist meer respect. Van Tijn schreef Koningin van Alle Mensen op de melodie van 15 Miljoen Mensen voor het afscheid van Koningin Beatrix, maar is niet blij dat de concurrent is afgehaakt.

"John Ewbank is een van de allerbeste componisten uit de Nederlandse muziek", laat Van Tijn weten aan De Telegraaf. "Alleen daarom al had hij wel wat meer respect verdiend. En allemaal van mensen die zelf nog nooit iets van enige muzikale betekenis hebben gepresteerd."

Volgens Van Tijn vonden hij en Ewbank dat de twee liedjes gewoon naast elkaar konden bestaan. "Eén om de afscheidnemende koningin te eren, en één om de nieuwe koning te eren."

Ze hoopten samen op nummer één en twee in de hitlijsten te komen. "Het liefst allebei op één. En dat is gelukt ook. Want laten we niet vergeten dat ondanks de kritiek het Koningslied gisteren gewoon op één stond in iTunes, dus er zijn ook genoeg mensen die het graag willen hebben."