Woensdag 17 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Koningslied, John Ewbank

John Ewbank trekt Koningslied terug

Componist John Ewbank heeft zich boos uitgelaten over de massale kritiek op het door hem geproduceerde Koningslied en lijkt het nummer nu te willen terugtrekken.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

"Na zojuist de zoveelste nageboorte op mijn twitteraccount te hebben geblocked ben ik er dan nu echt he-le-maal klaar mee", aldus John Ewbank.

"Ik ben zelf de enige paraplu in deze zeikregen en heb besloten dat ik mij niet op deze manier laat bejegenen", laat de componist van het Koningslied weten op Facebook.

"Excuses aan hen die het met mij wel een gepast lied vonden, die bijgedragen hebben aan de totstandkoming en aan hen die mij op een nette of grappige manier hebben laten weten dat zij liever wat anders hadden gehoord, maar ik trek hierbij het Koningslied terug", vervolgt Ewbank.

Wijsheid

Hij wenst zijn criticasters "veel plezier" met de alternatieven van het lied, waaronder "Jij En Ik Onder De Zon in het overleden Drents van Nico Dijkshoorn of het lied dat Sylvia Witteman, Johan Vlemmix en Giel Beelen gaan produceren in al hun wijsheid van muziek en de Nederlandse taal."

Ewbank schreef het Koningslied in opdracht van de NPO en het Nationaal Comité Inhuldiging voor de aanstaande troonswisseling en kreeg de medewerking van bijna vijftig populaire Nederlandse artiesten. Vrijdag ging het nummer in première en is sindsdien het mikpunt van spot en kritiek.

Verbroederen

Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft gereageerd op de uitlatingen van Ewbank en zegt de gang van zaken te betreuren, aldus persbureau ANP. "Het doel van het NCI is met het koningslied mensen te verbroederen", laat het comité weten.

"Mensen dreigen nu persoonlijk beschadigd te worden. Dat kan niet de bedoeling zijn." Marco Borsato, een hechte vriend en collega van John Ewbank, heeft de reactie ook op zijn twitterpagina geplaatst, aangevuld met de woorden "begrip" en "met opgeheven hoofd".

Zus

"Ik vind dit vreselijk", reageert zus Jennifer Ewbank op Twitter. "Ik heb met eigen ogen gezien hoe ontzettend hard John voor de koning en voor jullie allemaal aan dit lied heeft gewerkt. Ik ben zo boos! Ik schaam mij diep voor diegene die zich zo respectloos op John hebben gestort."

"Lieve John, er hebben tientallen mensen met hart en ziel aan het Koningslied gewerkt, maar jij boven alles en iedereen", schrijft co-auteur Daphne Deckers. "Het is fantastisch geworden; wat waren we er trots op. Maar ik begrijp heel goed dat je zegt: tot hier en niet verder."

Buigen

Paul de Leeuw, één van de zangers van het Koningslied schrijft: "Ho ho ho!!! Wat gaan we nou doen? Buigen... Nee, we gaan barsten ! Barsten van energie! Godver... Dit is het en dit gaat het worden!"

John Ewbank reageerde eerder op zaterdagavond al op een kritisch berichtje. Een vrouw, op haar profielfoto afgebeeld met haar baby, zei "kromme tenen" te krijgen van de songtekst. "Waar heb je die schattige Chinese naakthond trouwens gekocht?", reageerde Ewbank op de foto. "Zo een wil ik er ook wel."

'John Ewbank trekt Koningslied terug'

Lees meer over:
John EwbankKoningslied

Aanbevolen artikelen