
Koningslied blijft hot item
De teller stond zaterdag rond het middaguur op net boven de 30.000. De Facebook-pagina Sorry voor het Koningslied - ook geen fan van het nummer - was toen al bijna 60.000 keer 'geliked'.
Vrijdagmiddag hadden al enkele duizenden mensen hun handtekening gezet onder het initiatief van columniste Sylvia Witteman.
Het koningslied is in het land met tamelijk veel cynisme ontvangen. Componist John Ewbank maakte de muziek, die is uitgevoerd door het Metropole Orkest en andere musici.
Eigentijds
Burgemeester van Rotterdam Ahmed Aboutaleb vindt het Koningslied mooi en eigentijds. Dat zei hij in het Radio 1-programma Tros Kamerbreed. Als lid van het Comité van Inhuldiging had Aboutaleb al eerder inzage in de tekst.
"Over smaak moet je geen debat hebben", zei de burgemeester. De gedachte was volgens hem om vooral gewone Nederlanders mee te laten schrijven aan de tekst. "Niet een klassieke musicus ergens drie hoog aan het werk zetten om er iets klassieks van te maken. Uiteindelijk is het geheel gecomponeerd tot dit."
Coldplay
Voor de tekst zijn bijdragen van het publiek gebruikt. Kritiek was er zowel op die tekst ('Schokkend', volgens Wim de Bie) als op de melodie en op de clip. Bovendien vonden twitteraars het nummer verdacht veel lijken op Paradise van Coldplay.
Bekende en onbekende Nederlanders twitteren zich ook zaterdag nog een slag in de rondte. Inmiddels circuleren al heel wat parodieën en zijn er al enkele alternatieve composities in de maak, onder andere van twee Utrechtse studenten en van een groepje rond schrijver Daan Windhorst en Thijs van Otterloo, de zoon van arrangeur Rogier.