De zendercoördinator van BBC Radio 1 zegt dat de omroep Ding-Dong! The Witch Is Dead niet volledig zal draaien omdat hij het een "persoonlijke aanval" vindt op de maandag overleden Margaret Thatcher.

Het liedje uit de musicalfilm The Wizard Of Oz uit 1939 is de inzet van een anti-Thatchercampagne op Facebook en nadert zondag de top 3 van de Britse Top 40.

Zendercoördinator Ben Cooper van BBC Radio 1 liet vrijdag weten dat de omroep slechts vijf seconden van het liedje draait in een nieuwsitem in de uitzending van de hitlijst.

"Het is een nummer waarvan ik vind dat het niet respectvol is", zegt Cooper tegen BBC News over zijn keuze om slechts een fragment van Ding-Dong! The Witch Is Dead te laten horen. "Het is geen nummer van politieke aard, het is een persoonlijke aanval op een individu dat recentelijk overleden is."

Censuur

"Anderzijds, als je het liedje in de ban doet, dan heb je argumenten over censuur en vrijheid van meningsuiting", redeneert Cooper. "Dat soort overwegingen maakte ik in mijn besluit om het nummer niet volledig af te spelen, maar een fragment van het nummer binnen een journalistieke context."

Donderdag waren er al 20.000 exemplaren van het nummer verkocht en in een voorlopige tussenstand staat Ding-Dong! The Witch Is Dead, uitgevoerd door een deel van de cast van The Wizard Of Oz, op de derde plek van de hitlijst die zondag gepubliceerd wordt. Het liedje is geschreven door Harold Arlen en E.Y. Harburg.

The Munchkins - Ding-Dong! The Witch Is Dead (1939)