De Britse omroep BBC heeft besloten slechts een fragment te draaien van de hit Ding-Dong! The Witch Is Dead, dat inzet is van een anti-Thatchercampagne op Facebook.

Het liedje uit de speelfilm The Wizard Of Oz wordt in de week na Thatchers dood veelvuldig gedownload en lijkt zondag hoog binnen te komen in de Britse Top 40.

BBC zendt deze lijst in zijn geheel uit, maar toonde eerder deze week zijn bezwaren om het nummer te draaien, omdat de omroep de actie "smakeloos" vindt.

In plaats van de slechts 51 seconden durende evergreen in de uitzending van de Top 40 te draaien, heeft zendercoördinator Ben Cooper van BBC Radio 1 besloten enkel een fragment van het nummer te laten horen, waarbij de achtergronden rondom de actualiteit van het liedje kort worden toegelicht.

Emotioneel

"Je hebt erg verschillende en emotionele argumenten aan weerszijden", licht Cooper toe over zijn keuze. "Laten we niet vergeten dat er ook een familie is die rouwt om een geliefde die nog niet begraven is." Als de verkoop tot en met zaterdag aanhoudt, komt Ding-Dong! The Witch Is Dead op nummer 3 binnen in de Top 40.

Het is niet de eerste keer dat de BBC een omstreden liedje niet draait in de uitzending van de Top 40. In 1997 weigerde de omroep Smack My Bitch Up van The Prodigy te draaien vanwege de expliciete tekst. Ook Relax van Frankie Goes To Hollywood werd in 1984 van de zender verbannen, maar was wel in de Top 40 te horen.