Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Judy Garland

Anti-Thatcherlied in Britse top 10

Het nummer Ding-Dong! The Witch Is Dead uit de film The Wizard Of Oz uit 1939 komt deze week op nummer 2 binnen in de Britse hitlijst.
Door NU.nl/Pierre Oitmann

Dat meldt The Official Charts Company, dat wekelijks de Britse Top 40 samenstelt.

Het liedje wordt uitgevoerd door de fictieve karakters The Munchkins, maar wordt toegeschreven aan de cast van de film. Judy Garland is niet op de opname te horen, hoewel ze de hoofdrol speelde in deze verfilming van The Wizard Of Oz.

Garlands enige hit in Groot-Brittannië was The Man That Got Away uit 1955, dat de achttiende positie bereikte in de hitlijst. Het nummer Ding-Dong! The Witch Is Dead werd prompt een hit nadat een actiepagina op Facebook opriep het liedje te downloaden na de dood van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher.

De Britse publieke omroep BBC besloot slechts een fragment van Ding-Dong! The Witch Is Dead te draaien tijdens de uitzending van de Top 40. BBC noemde de actie op Facebook "smakeloos". Eerder deze week liet BBC weten zich te beraden over de keuze. Margaret Thatcher wordt woensdag 17 april begraven.

Kortste

Ding-Dong! The Witch Is Dead duurt minder dan een minuut en is daarmee de op één na kortste hitnotering in de Britse Top 40. Enkel The Ladies’ Bras van Jonny Trunk & Wisbey uit 2007 was korter. Dit nummer kwam echter niet hoger dan nummer 27, waardoor Ding-Dong! The Witch Is Dead de kortste top 10-hit is.

De schrijvers, Yip Harburg en Harold Arlen, zijn overleden in de periode dat Thatcher aan de macht was. Deze 74 jaar oude uitvoering is het oudste liedje ooit in de lijst. Tot op heden was dat White Christmas van Bing Crosby (de uitvoering uit 1947), dat een hit was in 1977, 1985, 1998 en 2007. De Britse Top 40 werd gestart in 1952.

The Munchkins - Ding-Dong! The Witch Is Dead (1939)


Lees meer over:

the wizard of oz

Aanbevolen artikelen