Fun. speelt hits in moordend tempo in Utrecht

Met de wereldhit We Are Young waren de mannen van Fun. plots daar. Woensdagavond gaven de Amerikanen een concert in Vredenburg Leidsche Rijn in Utrecht.

We Are Young ging de boeken in als een van de grootste hits van het afgelopen jaar en ook opvolgers Some Nights en Carry On bleken een schot in de roos. Het leverde het drietal naast zes Grammy-nominaties ook een stijf uitverkochte wereldtournee op, die ze in 2012 al naar de Melkweg bracht.

De huidige show werd vanwege enorme belangstelling al snel verplaatst van Tivoli naar het ruim tweemaal zo grote Vredenburg Leidsche Rijn. Bij aankomst valt gelijk op wat voor ontzettend gevarieerd publiek Fun. aantrekt.

Gezien de even grootse als zoete popliedjes, verwacht je voornamelijk gillende pubermeisjes. Toch zijn er zijn verrassend veel oudere stellen, maar ook vaders en moeders met jonge kinderen, die je eerder bij een concert van jongensgroep MainStreet zou plaatsen.

Oorverdovend

Dat de 2500 aanwezigen samen garant staan voor een oorverdovend kabaal, blijkt wel wanneer de band - aangevuld door muzikanten - onder een immens lawaai iets na 21.30 uur het podium betreedt.

Dat lawaai wordt alleen nog maar harder wanneer frontman en voormalig The Format-zanger Nate Ruess opkomt en de gitaarintro van openingstrack Out On The Town klinkt. Het is een van nummers met een opzwepende melodielijn en de karakteristieke stem van Ruess die iedere keer weer opbouwt naar een climax.

Goud

Maar niet alles wat de drie mannen aanraken verandert in goud. Ze vervolgen met het uitstekende, door trompetten gedragen One Foot en het catchy Why Am I The One, maar weten dat niveau niet vol te houden. Dat komt voornamelijk door de matige tracks van hun in 2009 verschenen debuutplaat Aim And Ignite.

Die nummers staan in schril contrast tot het gros van de liedjes op de opvolger, Some Nights. Het is een bijzonder plat blokje, waardoor het concert ondanks het moordende tempo - Ruess en consorten jagen er in vijf kwartier vijftien nummers doorheen - enigszins inkakt.

Verweven

De eerder genoemde hits worden allemaal bewaard tot het einde, maar hadden wellicht wat meer verspreid moeten worden over de setlist. Nu wil de aandacht nog wel eens verslappen, al lijkt het merendeel van het publiek zich daar amper te storen.

Anderzijds zorgt het ervoor dat de show kan rekenen op een ongekende apotheose, waarbij Fun. tijdens Some Nights heel Vredenburg uit de stoelen trekt en de zaal de nummers luidkeels woord voor woord mee zingt. In juni staat de band op Pinkpop en het moet wel heel gek lopen, willen we daar niet dezelfde taferelen zien.

Lees meer over:
Tip de redactie