OMD verbaast zichzelf nog steeds

Sinds het comebackalbum van OMD uit 2010 heeft Andy McCluskey de smaak weer goed te pakken. "We zijn nog lang niet uitgeklooid", vertelt de zanger aan NU.nl.

Orchestral Manoeuvres In The Dark (OMD) heeft in totaal maar liefst twaalf albums uitgebracht, waarvan de laatste in de vorm van English Electric sindskort in de winkel ligt.

"Als je zoveel gedaan hebt als wij, wordt het lastig om met een plaat te komen die nog iets van toegevoegde waarde heeft", aldus McCluskey.

"Zeker omdat we in het begin altijd al erg experimenteel te werk gingen, was de koek na een tijdje gewoon op", legt McCluskey, tevens oprichter van Atomic Kitten, uit. "Maar nu is er een soort van nieuwe energie of zo, die ik ook niet precies kan omschrijven."

"Paul (Humphreys, de andere helft van het duo, red.) en ik bleven elkaar verbazen tijdens het opnameproces van English Electric. Het belangrijkste is denk ik dat we besloten om weer echt bij elkaar in de studio te gaan zitten."

Prutsen

"Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk thuis gaan lopen prutsen en vervolgens dingen naar elkaar mailen, maar dat uploaden en downloaden vertraagt het proces behoorlijk. We misten de klik die we hebben wanneer we bij elkaar zijn." Ondertussen gebeurde er in het leven van McCluskey ook genoeg om over te schrijven, zo blijkt uit Helen Of Troy.

​OMD - Maid Of Orleans (1981)"Mensen zeggen dan tegen me: 'je begint weer nostalgisch te worden, hè!', en misschien is dat ook wel een beetje zo, maar ik ben altijd al gefascineerd geweest door Helen Of Troy. Nog meer dan door Jeanne d’Arc, denk ik. Vooral omdat het zo lastig is om er iets objectiefs over te vinden."

Baat

"Want je kunt wel genoeg vinden over Helen Of Troy hoor, maar wat er waar van is, is een tweede. Iedereen heeft er baat bij om het verhaal op zijn eigen manier te vertellen. Voor mij is zij uiteindelijk ook een metafoor geworden. Mijn vrouw is vertrokken naar Amerika en heeft mijn kinderen meegenomen."

"Daar gaat het nummer over, dat is mijn Helen Of Troy." En zo zijn de meeste thema’s op English Electric bepaald niet lichtvoetig. Maar dat lijkt vooralsnog weinig te zeggen over de gemoedstoestand van McCluskey, die er bijzonder vrolijk bij zit als hij zijn verhaal aan NU.nl vertelt.

Cynischer

"Nu we het er zo over hebben, is het inderdaad wel een donkere plaat geworden. En dat terwijl we ironisch genoeg lang niet zo veel lol in de studio gehad hebben. Misschien komt het ook gewoon doordat we zo lang meedraaien, dan word je een stukje cynischer."

OMD - Metroland (2013)"Toen we ergens in een ver verleden met onze debuutplaat bezig waren, gingen we er vanuit dat in 2013 auto’s konden vliegen en ga zo maar door. Maar waar zijn we nu? De meeste mensen hebben niet eens geld om fatsoenlijk eten te kopen. Misschien is er ergens toch iets misgegaan."


Orchestral Manoeuvres In The Dark speelt op 17 mei in Tivoli Oudegracht, Utrecht.

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter
Tip de redactie