Bob Fosko vindt protesteren tegen koningshuis zinloos

Acteur en zanger Bos Fosko is bepaald geen voorstander van de monarchie, maar een protest organiseren op 30 april heeft volgens hem weinig zin.

Fosko staat woensdag voor het eerst in jaren weer op het podium met zijn vroegere punkband De Raggende Manne, in de Melkweg te Amsterdam.

Hij zegt zich "niet echt geprikkeld" te voelen om een protest te organiseren op de dag van de troonswisseling. "Bovendien wordt de woede of eventuele onrust al gekanaliseerd door Van der Laan (burgemeester van Amsterdam, red.) en is er niets spontaans aan", zegt Fosko tegen NU.nl.

"Protesteren onder de voorwaarden van degenen die de lakens uitdelen is gewoon stom. En als we iets te klagen hebben, is het wel over het kabinet, niet over het koningshuis."

Afkeer

"Die mensen kunnen er ook niets aan doen", vervolgt Fosko. "Het is raar dat je een totaal ondemocratisch instituut deze ruimte geeft. Maar ik heb niet het idee dat ik er iets tegen moet doen. Het is nu eenmaal zo en ze staan mijn toekomst niet in de weg. Er zijn dingen die een veel grotere afkeer oproepen."

"Zoals de Nederlandse bedrijfselite die in De Wereld Draait Door over hun volgende plan mag komen vertellen. Dat is pas om te kotsen." 

Desalniettemin zijn de nieuwe teksten waar Fosko over begint, iets luchtiger van aard. Zo schreef hij recent het nummer De iPhone Maakt Mijn Leven Kapot.

​De Raggende Manne - Willem (1995)


 

Niet gerepeteerd

Fosko vertelt dat de band voor het komende optreden niet gerepeteerd heeft, zoals ze dat nooit hebben gedaan. "We beginnen gewoon en zien wel waar het eindigt." 

Strikt genomen is het niet de eerste keer in 13 jaar dat De Raggende Manne zich weer aan een optreden wagen. Twee jaar geleden deed de groep al een verrassingsoptreden op het Magneet Festival.

"Shit, zo waar is het dus, dacht ik tijdens die show. We waren toch niet voor niets gestopt", lacht Fosko. "Maar het is wel goed om weer eens met elkaar op het podium te staan nu al onze muziek digitaal uitkomt en te zien wat we nog kunnen. Ik heb bij De Raggende Manne altijd de vrijheid gevoeld om te doen wat ik wil, dat is nu nog steeds zo."

Teksten

Niets is zeker, aangezien de show zelfs een paar dagen van te voren nog alle kanten opkan. "Ik ken de teksten een beetje uit mijn hoofd en weet wel waar het om draait, verder zien we wel waar we uitkomen. Met een deel van de band heb ik al 20 jaar niet gespeeld, dus er kan van alles gebeuren."

"Maar dat vind ik juist het mooie: zo wordt je gedwongen om een moment te creëren. We spelen ook helemaal niet lang, misschien een half uurtje. De show is zo intens, dat wij, en het publiek ook, niet meer nodig hebben. We staan daar echt niet even comfortabel een showtje te draaien. Het is slopend."

Lees meer over:

Facebook & Twitter

Facebook & Twitter
Volg het nieuws van NU.nl/Entertainment ook op Facebook en Twitter

NUwerk

Tip de redactie