De Jamaicaanse reggaemuzikant Harry Johnson is op 67-jarige leeftijd overleden. Hij produceerde in 1968 het nummer No More Heartaches van The Beltones, dat wordt gezien als de eerste reggaehit.

Muziekblad Billboard meldt dat Johnson, ook bekend als Harry J, verleden week is overleden. Hij leed aan diabetes en laat vier kinderen en drie kleinkinderen na.

Johnson startte zijn carrière als bassist van de skagroep The Virtues. In Studio One in Kingston nam Johnson de single No More Heartaches op met The Beltones.

Het nummer introduceerde een nieuw ritme, dat afweek van bestaande Jamaicaanse muziekgenres als ska en rocksteady, en zou te boek komen te staan als een van de eerste reggaeproducties. No More Heartaches stond enkele weken op de eerste plek van de Jamaicaanse hitlijst.

Instrumentaal

De door Johnson geproduceerde reggaehit Cuss Cuss van Lloyd Robinson vormde de definitieve basis voor het genre. Met zijn eigen formatie, Harry J All Stars, scoorde de muzikant een vroege internationale reggaehit in de vorm van het instrumentale Liquidator, dat de Britse top 10 bereikte.

In de jaren zeventig werkte Johnson met reggaesterren als Bob Marley, The Heptones, Toots and The Maytals, Burning Spear en The Melodians. Medio jaren tachtig was hij, samen met King Jammy, een van de grondleggers van de raggamuffin, een elektronische dancehall-stijl die afleid was van reggae.


The Beltones - No More Heartaches (1968)