Na een tournee die Armin van Buuren met zijn concept A State Of Trance 600 over de hele wereld bracht, vond zaterdagnacht in Den Bosch de laatste editie plaats.

Zo’n dertigduizend trancesympathisanten vinden hun weg naar de Brabanthallen. Het publiek is op zijn zachtst gezegd heel divers.

Van trancefanaten van het eerste uur, tot jonge kids en vaders die met hun zoon door de Brabanthallen struinen. Ze kunnen terecht in vier verschillende arena’s, waar in totaal meer dan twintig dj’s draaien.

Zelf draait Van Buuren maar liefst drie sets. Tijdens de eerste, die een uur voor de 'echte' opening van A State Of Trance 600 plaatsvindt, noemt hij de editie in Den Bosch een emotioneel moment. Later draait hij nog een set op de Mainstage en het kleinere Who’s Affraid Of 138-podium.

Naast de Nederlandse dj, die nog altijd bovenaan de DJ Mag top 100 prijkt, draaien er nog veel meer grote namen, waaronder Dash Berlin en Solarstone. Met name eerstgenoemde draait uitstekend op het grootste podium, maar ook talenten als Omnia, die een beetje experiment niet schuwen, zijn meer dan de moeite waard.

Expedities

Door de Brabanthallen lopen veel mensen met shirtjes waarop de tekst "I was part of the expedition in Den Bosch" staat. Volgens Van Buuren bestaat A State Of Trance uit verschillende expedities en gaat het verder dan een normaal feest. De show wordt dan ook over de hele wereld uitgezonden.

Tussendoor werkt Van Buuren ook nog aan een radioprogramma, waarin hij contact heeft met fans van over de hele wereld. Maar voor veel fans is de webcam niet genoeg: Den Bosch herbergt tijdens A State Of Trance een scala aan nationaliteiten. Een korte blik in de grote zaal leert bijvoorbeeld dat er ook Italianen, Turken, Engelsen en Duitsers zijn.

Sfeer

Samen zorgen zij voor een sfeer die al vanaf de eerste minuten niet meer kapot kan. Organisatorisch gezien had het een en ander echter wel een stukje beter gekund. De rij voor de ingang - veroorzaakt door de wel erg strenge security - is enorm en ook in de Brabanthallen zelf werken de beveiligingsheren bepaald niet sfeerbevorderend.

Maar na uitverkochte edities in onder meer New York, Mumbai, Mexico City en Madrid, blijkt Den Bosch een waardige afsluiter van de tournee. Wat er volgend jaar met A State Of Trance gaat gebeuren, durft Van Buuren nog niet te zeggen, maar voorlopig is hij nog niet uitgedraaid. En afgaande op het publiek vanavond is dat maar goed ook.