Het optreden dat Armin van Buuren samen met het Concertgebouworkest zal geven tijdens de troonswisseling op 30 april zal soberder worden dan de dj had gewild.

Dat zegt hij in een interview met NU.nl.

"Het is crisis, dus ik heb mijn vergoeding direct ingeleverd", aldus Van Buuren. "Ik vind het bovendien niet fair om een show met pracht en praal te geven, terwijl er overal in budgetten gesneden wordt. Maar ik heb geen twijfel dat het een mooi optreden gaat worden."

Volgens Van Buuren vroeg de gemeente Amsterdam hoe de dj normaal gesproken werkt. "Toen ze hoorden over mijn lasershow en led-schermen, en de kosten die daar bij komen kijken, klonk er wel even 'oef'. En daar kwamen de kosten van het Concertgebouworkest dan nog bij. Die zet je natuurlijk ook niet zo maar buiten op een stoel."

Signaal

Van Buuren zegt water bij de wijn te hebben gedaan. "Ook als signaal. Het optreden zal soberder moeten dan we hadden gewild, maar de wil is er bij alle partijen om er iets moois van te maken. Daar geloof ik heilig in."

Het optreden van Armin van Buuren en het Concertgebouworkest zal ongeveer twintig minuten gaan duren. Het orkest begint met het klassieke stuk Bolero, Van Buuren zal het nummer Intense, van zijn gelijknamige nieuwe album, ten gehore brengen. Dit heeft de dj besloten in overleg met het Concertgebouworkest. "De Rijksvoorlichtingsdienst heeft zich daar niet mee bemoeid."

Uitersten

Volgens Van Buuren was het wel even zoeken waar het orkest en de dj elkaar konden vinden. "Muzikaal zijn we uitersten, maar als de toekomstige koning en koningin je vragen, moet je alles op alles zetten om er iets van te maken."

Zo viel Van Buuren's nieuwe single This is what it feels like af, omdat daar de Canadese zanger Trevor Guthrie op meezingt. Van Buuren: "De artistieke leider van het Concertgebouw zei meteen: 'Ze hebben ons gevraagd en jou. Niemand anders.'"

Vertaling voor orkest

Tijdens de Bolero zal Van Buuren meespelen met het orkest. "Ik ben druk met het maken van een bewerking van dat stuk. Op Intense staan toevallig al strijkers. Met een arrangeur maak ik een vertaling voor het orkest."

De dj zegt niet te weten waarom het aanstaande koningspaar hem heeft gevraagd voor een optreden tijdens de koningsvaart. "Ik heb voor ze opgetreden in New York en ben een keer aanwezig geweest bij een lunch, maar het is niet zo dat ik regelmatig feestjes geef bij hen thuis op Villa Eikenhorst. Ik heb wel van meerdere bronnen gehoord dat ze mijn muziek te gek vinden. Dat is natuurlijk kicken."

Zenuwachtig

Het is niet duidelijk of Willem-Alexander en Máxima weer bij hem op het podium zullen komen, zoals gebeurde tijdens het optreden in New York. "Ik weet überhaupt niet of ze tijd hebben om uit de boot te komen. Er is een strak draaiboek."

"Ik ben er heel erg zenuwachtig voor", zegt Van Buuren. "Ook omdat het iets is wat ik normaal nooit doe. Ik heb de afgelopen weken wel gedacht dat het niet ging lukken. Vanwege het krappe budget, onze drukke schema's en ook omdat ik liever langer had gedraaid, maar het is nu allemaal bijna rond. Het gaat te gek worden."

Alles over de troonswisseling in ons dossier