Platenproducent en veelvoudig Grammy-winnaar Phil Ramone is zaterdag op 79-jarige leeftijd in een ziekenhuis in New York overleden, meldden Amerikaanse media.

Ramone, die werkte met artiesten als Barbra Streisand, Bob Dylan en Paul Simon, gold als een van de meest gerespecteerde figuren in de muziekindustrie.

Geboren in Zuid-Afrika, studeerde Ramone klassiek viool aan de Juilliard School in New York voordat hij achter de schermen ging werken.

Als producer werkte hij mee aan Dylans Blood on the Tracks, Billy Joel's 52nd Street en Paul Simon's Still Crazy After All These Years, waarvoor hij de Grammy Award voor album van het jaar deelde. Gedurende zijn hele loopbaan won Ramone veertien Grammy's.

Gigant 

Ramone werkte in zijn loopbaan van een halve eeuw samen met grootheden als Frank Sinatra, Ray Charles, Aretha Franklin, Paul McCartney, Stevie Wonder, Madonna en Bono.

''Een van de grootste in de muziek is verdwenen, maar de melodieën blijven'', zei Aretha Franklin. En Billy Joel: ''De muziekwereld heeft vandaag een gigant verloren.''