Zangeres Sheryl Crow wil dat artiesten die op de Amerikaanse radio gedraaid worden daar ook geld voor gaan zien, wat tot op heden nog niet het geval is.

Crow grijpt het faillissement van zangeres Dionne Warwick aan als argument om artiesten te gaan betalen voor airplay.

"Dionne Warwick krijgt niets betaald wanneer haar prachtige opnames op de radio worden afgespeeld", zegt de vertolkster van de hit All I Wanna Do op Twitter. Warwick is echter failliet verklaard vanwege wanpraktijken van haar voormalige management.
 
Wanneer een liedje in de VS op de radio wordt gedraaid, krijgen enkel de componist en de tekstschrijver een vergoeding uitgekeerd via de Amerikaanse equivalenten van Buma/Stemra, zoals vastgelegd in de auteursrechtenwet.

Naburige rechten

In de VS bestaat er echter geen tegenhanger van de SENA, een organisatie die de uitvoerende artiesten uitbetaalt voor draaibeurten op de radio. Dat valt onder naburige rechten. Dergelijke vergoedingen worden in de VS alleen nog uitgekeerd voor digitale openbaarmaking.

Dit bijvoorbeeld voor airplay op internetradiostations, zoals vastgelegd in een wet uit 1995. Het Amerikaanse Congres werkt aan een nieuwe copyrightwetgeving, waarin ook de naburige rechten en de uitbetaling ervan onder de loep worden genomen.