In haar thuisland verkocht Emeli Sandé meer dan een miljoen albums, maar ook aan de andere kant van de Noordzee is de Britse zangeres inmiddels erg populair. Zaterdag gaf ze de eerste van haar twee uitverkochte shows in Paradiso.

In Amsterdam trakteert de Schotse singer-songwriter het publiek op een totaalshow die eigenlijk maar zelden verveelt. Zodra het optreden even dreigt in te kakken, keert Sandé het tij met een ogenschijnlijk gemak.

De zangeres opent de avond met Heaven, een van haar grootste hits in Nederland en heeft er vervolgens weinig moeite mee om de aandacht van het publiek vast te houden. Ook liedjes als My Kind Of Love en Read All About It, Pt III worden met luid gejuich onthaald.

Windeieren

Laatstgenoemde bracht Sandé ook ten gehore tijdens de Olympische Spelen en dat optreden heeft haar overduidelijk geen windeieren gelegd. Het nummer wordt door Paradiso luidkeels meegezongen en zorgt voor een van de hoogtepunten tijdens deze show.

Naast nagenoeg haar volledige debuutplaat, speelt de zangeres ook een paar andere nummers, waaronder Half Of Me. Een liedje dat bekend werd via Rihanna, maar oorspronkelijk geschreven is door Sandé zelf. Ook Beneath Your Beautiful (oorspronkelijk met Labrinth) en Wonder (met Naughty Boy) komen voorbij.

Stof

De zangeres brengt eveneens een aantal nieuwe nummers ten gehore, waaronder Pluto en This Much Is True. Het eerstgenoemde doet weinig stof opwaaien en lijkt iets te ingestudeerd om nog echte emotie te kunnen tentoonspreiden, maar gelukkig maken andere vertolkingen, zoals een ingetogen versie van Suitcase, dat helemaal goed.

De verschillende stijlen die Sandé op haar debuutplaat Our Version Of Events omarmd heeft, van triphop tot gospel, zorgen ervoor dat het optreden van begin tot eind (al duurt het sowieso niet erg lang) boeiend blijft. De Schotse doet vaak denken aan singer-songwriter Lucie Silvas.

Adele

Ze blijkt echter vooral fan van het grote gebaar en heeft al optredend een air waar de gemiddelde superster nog een puntje aan kan zuigen. Zover als Adele, toevallig ook de voornaam van Sandé zelf (Emeli is haar tweede naam) is ze nog niet, maar vanavond bewijst de zangeres dat ze een goed eind op weg is.

De bescheiden praatjes tussendoor geven de zaal het gevoel dat vanavond een soort huiskamerconcert is, maar de show laat zien dat de zangeres al aan iets veel groters toe is. De HMH of zelfs Ziggo Dome zouden zeker niet te groot zijn voor Emeli Sandé.