Eerder dit jaar was rapper Sticks te bewonderen in het programma Ali B Op Volle Toeren. "Dan ben ik nog steeds die undergroundrapper in de mainstream", zegt Sticks over zijn deelname.

"Ik heb erover na moeten denken maar ik ben superblij dat ik het gedaan heb", aldus Sticks. "Het is heel tof om met Liesbeth List en Ali B te hebben samengewerkt."

De release van zijn nieuwe EP Sticks Bukowski markeert de start van een nieuwe periode in het leven van de Zwolse rapper, die furore maakte met rapgroep Opgezwolle.

"Deze plaat is per ongeluk ontstaan en ik denk dat daar de kracht in zit", vertelt hij. Vorig jaar kreeg Sticks aangeboden een week op het huis van Top Notch-baas Kees de Koning te passen. Hij nodigde DJ Moon uit en een paar dagen later was Sticks Bukowski af.

Koppig

Het heeft even geduurd totdat Sticks, het alter ego van Junte Uiterwijk, het punt bereikte waarop hij leerde vertrouwen op zijn kwaliteiten. Acht jaar lang schreef hij elke dag obsessief nieuwe teksten. "Je kan heel lang zoeken en heel lang koppig blijven schaven maar je weet op een gegeven moment: dit is echt toffe shit."

Ook met zijn hiphopimago, opgebouwd tijdens zijn periode Opgezwolle, heeft Sticks een tijd geworsteld. Nu hij niet langer twijfelt aan zichzelf, is muziek maken een stuk makkelijk geworden. "Laatst heb ik zelfs gezongen bij De Wereld Draait Door. Veel mensen vonden het tof en spoorden me aan om het vaker te doen."