Na het succes van Liverpool Rain en het winnen van de popprijs staat Racoon zondagavond ter ere van het vijftienjarig jubileum van de band in de HMH te Amsterdam.

De verschillende generaties fans worden op een mooie totaalshow getrakteerd. Ter ere van het jubileum heeft Racoon een aantal oude nummers afgestoft, waaronder Ice Cream Time, Clean Again en Eric’s Bar. Met name een ingetogen versie van Before You Leave behoort tot een van de hoogtepunten van de avond.

Daarnaast is er voor de vorm een groot aantal schermen achter de band geplaatst waarop beelden van Racoon in zijn jongere jaren te zien zijn, al laten de visuals soms ook wat te wensen over. Zoals tijdens Close Your Eyes, dat het met een filmpje moet doen dat gemaakt lijkt door een verveelde stagiaire.

Staatloterij

Maar vooral is dit een viering van vijftien jaar popmuziek van de bovenste plank, afkomstig uit ons eigen land. Gespeeld door een band die er met elke minuut alleen maar meer zin in lijkt te hebben. Zo staat gitarist Dennis Huige er weer bij alsof iemand hem vlak voor de show ingefluisterd heeft dat hij de Staatsloterij gewonnen heeft.

Net als Huige loopt ook de rest van de band over van de energie en drive. Dat levert mooie momenten op, zoals wanneer zanger Bart van der Weide in al zijn enthousiasme een paar valse noten zingt tijdens Happy Family, omdat hij zich helemaal laat gaan.

Voorspelbaar

De vaak lang niet gespeelde oude liedjes zijn een welkome afwisseling, aangezien de inmiddels twee jaar durende tournee naar aanleiding van Liverpool Rain, die de band langs de clubs, festivals en als eens in de HMH bracht, toch een beetje voorspelbaar begon te worden.

Nu is daar dankzij de oude parels en een scala aan geestige intermezzos geen sprake van. Zo gaat No Mercy over in Englishman In New York (Sting) en komen ook onder meer Golden Brown (The Stranglers) en Push It (Salt-N-Peppa) voorbij. Hoewel door de band vaak geschakeld wordt van mooi en langzaam, naar snel en springerig, blijft de vaart er inzitten.

Geknuffel

Als zanger Bart van der Weide eens de tijd neemt om iets te zeggen, is het vaak danig geestig dat het de show niet vertraagt. "Jullie hebben ook oude koppen gekregen hé, ik voel me lang niet slecht meer", grapt hij. Er wordt geknuffeld op Love You More en oude vrienden springen op en neer tijdens Feel Like Flying.

Er wordt een feestje gebouwd op My Town en er zijn nieuwe fans die een brok in de keel wegslikken tijdens Don’t Hold Me Down. Racoon bewijst vanavond niet alleen dat het in vijftien jaar tijd een indrukwekkend repertoire heeft opgebouwd, maar vooral dat de koek nog lang niet op is.