De vermaarde Amerikaanse klassieke pianist Van Cliburn is op 78-jarige leeftijd overleden. Hij vergaarde in 1958 wereldfaam toen hij als 23-jarige de eerste Internationale Tsjaikovski-wedstrijd won.

Hij won die prestigieuze competitie voor klassieke muziek in Moskou geheel onverwacht tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog.

Cliburn werd door Times ''de Texaan die Rusland veroverde'' genoemd, een benaming die hij hield. Hij kreeg bij terugkomst een heldenontvangst in New York.

Cliburn kwam in 1934 ter wereld als Harvey Lavan Cliburn. Hij kreeg vanaf zijn derde pianoles van zijn moeder en studeerde aan het prestigieuze conservatorium Juilliard School in New York. Cliburn speelde voor iedere Amerikaanse president sinds Harry Truman.

Hij kreeg een keur aan onderscheidingen en prijzen, waaronder een Grammy in 2004 voor zijn gehele muzikale carrière.

Platina

Een van de grootste successen boekte Cliburn met zijn opname van het 1e pianoconcert van Tsjaikovski in de jaren 50.

De elpee was de eerste klassieke opname die een platinastatus verwierf. Het album bleef tientallen jaren de best verkochte klassieke opname in de wereld en hij kreeg er in 1958 een Grammy voor.

Cliburn maakte ook furore met bekende pianowerken als het 4e en 5e pianoconcert van Beethoven en werken voor piano van Schumann, Grieg en Rachmaninoff.

De pianist overleed woensdag thuis in Fort Worth in Texas. Hij leed aan kanker.