Huey Morgan scoorde een aantal hits met Fun Lovin’ Criminals en nu is hij toe aan de volgende stap. "Als ik naar de hitlijsten kijk, mis ik emotie in de muziek", zegt hij. "Daar wil ik graag verandering in brengen."

De zanger is inmiddels 44 jaar en het resultaat van zijn transformatie is zijn eerste soloplaat Say It To My Face, die nu in de schappen ligt.

"Ik vind dat je op een bepaalde leeftijd moet zijn voor je aan zo'n plaat kan beginnen", vindt hij.
 

"Als ik naar Taylor Swift luister en haar liedjes over een of andere kalverliefde, word ik daar niet door geraakt. Je moet geleefd hebben voor je echt kan zingen over het leven, verliezen, enzovoort. Dan denk ik aan artiesten als Johnny Cash en Tom Waits. Daar streef ik ook naar."

"Vroeger rookte ik zo'n tien joints per dag, denk ik", vertelt Morgan aan NU.nl. "Nu ben ik in het walhalla qua wiet en heb ik er nog niet eens een opgestoken", bekent de zanger. "Ik ben ergens tussendoor oud geworden, vrees ik."

Hond

Op Say It To My Face wisselt Morgan verhalende liedjes over zijn stad af met zeer persoonlijke liedjes. "Het nummer She Gone gaat over mijn overleden hond", zegt hij, wijzend op een tatoeage van Sugar, de naam van zijn metgezel. "Hij was mijn beste vriend en heeft me op een bepaalde manier op het rechte pad gehouden."

"Ik kon niet meer de hele nacht doorhalen omdat ik hem 's ochtends moest uitlaten", legt hij uit. "Samen met mijn vriendin, zonder wie ik er nu absoluut niet zo fris had bij gezeten, is hij ontzettend belangrijk voor mij geweest en zijn dood heeft me dan ook ontzettend veel pijn gedaan."

Heftig

"Ik hoop en denk ook dat je dat terug hoort in het nummer. De pijn is echt en dat voel je. Van sommige nummers weet ik nog niet eens of ik ze wel live kan spelen omdat ze te heftig zijn." Daarnaast stipt Morgan ook een aantal maatschappelijke kwesties aan, zoals de oorlogen die de Verenigde Staten voert.

Alle winst van Say It To My Face gaat naar goede doelen die soldaten die begeleiden wanneer ze terugkeren uit een oorlogsgebied. "Ik heb het geld niet meer nodig, dus kan ik er maar beter iets goeds mee doen. Bovendien weet ik uit ervaring dat de begeleiding van teruggekeerde soldaten vaak waardeloos is."

Problemen

"Zelf ben ik ook lang geleden uitgezonden en daarna heb ik jarenlang last gehad van psychische problemen", stelt Morgan. "Pas sinds een jaar gaat het weer helemaal goed eigenlijk. De oorlog komt ook terug in meerdere liedjes op het album."

"Ik heb er zeer veel twijfels bij: uiteindelijk is het moeilijk om te zeggen wie nou eigenlijk de slechterik is in dit verhaal. Dat vind ik een erg kwalijke zaak. Zou ik mijn zoontje naar het leger laten gaan als hij ouder is? Ik zou in ieder geval eerst een heel lang gesprek met hem voeren."


Huey Morgan and The New Yorkers staat op 20 maart in Bitterzoet, Amsterdam.