TILBURG - Het winterweer in Nederland weerhoudt de band met de naam Train er niet van zonder vertraging zijn enige optreden in ons land te starten.

In de Tilburgse concertzaal 013 sluit de Amerikaanse popgroep Train zondagavond zijn huidige tournee af. Al van begin af aan wordt het echter duidelijk dat het optreden van de band die we kennen van een handvol aanstekelijk radiohits en een pakkend frisdrankspotje niet geheel vlekkeloos zal verlopen.

Tijdens opener 50 Ways To Say Goodbye, een van de prijsnummers van het laatste album California 37, klinkt de stem zanger Pat Monahan niet naar behoren. Ook in de twee daaropvolgende liedjes probeert Monahan krampachtig te verhullen dat hij de hoge uithalen tijdens dit concert niet gaat halen.

Hij verontschuldigt zich tegenover zijn publiek, maar zegt liever op halve kracht door te gaan dan een show af te zeggen. Het siert Monahan dat hij er alles aan doet om zijn stemproblemen niet de avond te laten verpesten, al is het soms moeilijk om dat gegeven volledig te negeren.

Smetteloos

De twee uitstekende achtergrondvocalisten helpen hem enigszins uit de brand. Toch mist Train ook als geheel de nodige pit tijdens dit optreden. Braaf en bescheiden voert de band liedjes als Drive By, Mermaid, Bruises en Save Me San Francisco uit. Tamelijk smetteloos, maar nergens vol vuur.

Het publiek wordt echter tevredengesteld met de betere nummers uit het repertoire van Train en ook publieksparticipatie is er volop. Monahan maakt wat foto's met fans op de eerste rijen en hij haalt een hele horde meisjes het podium op om met hem mee te zingen. Niets dat je niet eerder al bij andere popconcerten zag.

Herenigd

Naast eigen werk zijn er covertjes van Could You Be Loved van Bob Marley & The Wailers en Everyday People van Sly & The Family Stone. Pophit We Are The Young van Fun. En Janelle Monae wordt aan de eigen comebackhit Hey Soul Sister vastgeplakt, alsof de twee liedjes bij geboorte gescheiden zijn en nu weer herenigd worden.

De toegift wordt nogal onceremonieel aangekondigd en voelt als een overdadig aanhangsel van een toch al niet opperbest concert. Uiteindelijk weet Pat Monahan het tot de laatste noot uit te zingen en nadert Train zijn eindstation met Drops Of Jupiter (Tell Me). De trouwe fans weten echter dat Train het veel beter kan.