DEN HAAG - De popmuziek kan wel een steuntje in de rug gebruiken, vinden SP en PvdA. De muzikanten doen het goed, maar op het gebied van promotie in het buitenland laat Nederland veel kansen liggen.

''Daarom houden we in april een hoorzitting in de Tweede Kamer'', aldus SP'er Jasper van Dijk dinsdag. ''Dan kunnen we kijken hoe we meer kansen kunnen bieden.''

Tjeerd van Dekken van de PvdA sluit zich daarbij aan. ''De popmuziek staat al veel te lang niet op de politieke agenda. Terwijl we van alles kunnen doen om die sector een boost te geven.''

Dat is onder meer goed voor de economie, omdat er veel werk in de muzieksector kan ontstaan.

Van Dekken ziet er wel wat in om de popsector te benoemen tot topsector, zodat er meer ondersteuning kan worden geboden.

In de breedte

De SP wil dat de popmuziek in de breedte wordt geholpen. Muziekscholen en poppodia kunnen wel wat hulp gebruiken nu het economisch slechter gaat, denkt Van Dijk. Ook festivals, studio's en platenlabels hebben hulp nodig nu er steeds meer regels zijn en steeds minder financiële steun.

Voor de hoorzitting zijn onder andere Eric van Eerdenburg, directeur van Lowlands en Peter Smidt van Noorderslag uitgenodigd. Ook DJ Isis, singer-songwriter Tim Knol en Kyteman hebben een uitnodiging gekregen.

Muziekexport

De Nederlandse muziekexport stijgt al jarenlang. De waarde van de sector bedroeg in 2011 ongeveer 100 miljoen euro. Bijna 70 procent kwam voort uit de dancemuziek.

Volgens Van Dekken is het tijd dat de popmuziek een groter aandeel krijgt. ''Het is echt niet zo dat we alleen maar dance kunnen exporteren'', stelt hij.